НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 05:36


СВЪРЗАНИ МНЕНИЯ

Любомир Кючуков: От участието на България в дебата за бъдещето на ЕС ще зависи и мястото, което тя ще получи

Любомир Кючуков: От участието на България в дебата за бъдещето на ЕС ще зависи и мястото, което тя ще получи

22 Юни 2019 | 10:00 | Радио „Фокус“
Любомир Кючуков, директор на Института за икономика и международни отношения, в интервю за обзора на Радио „Фокус“ „Това е България“.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Любомир Кючуков:България има балансираща роля при определянето статута на Косово

Любомир Кючуков:България има балансираща роля при определянето статута на Косово

15 Декември 2007 | 16:42 | радио "Фокус" - Кюстендил
Заместник- министърът на външните работи Любомир Кючуков в интервю за Радио “Фокус” -Кюстендил

Фокус: Г-н Кючуков, до каква степен тройката САЩ, Русия и ЕС ще могат да решат статута на Косово ?
Любомир Кючуков: Тройката беше вторият специален формат, който беше създаден за да помогне за преговорите между Белград и Прищина за определяне статута на Косово. Първият беше Марти Ахтисаари с неговия екип. Той изготви един план, който беше представен в Съвета за сигурност, но не беше приет и вторият формат беше създаден през лятото на тази година със стремеж да се направи един последен опит да се стигне до договорено решение. Той беше създаден от представители на три от страните на контактната група, в която членуват шест страни, а именно САЩ, Русия и един общ представител на ЕС и на 10-ти декември този формат приключи своя мандат, като връчи доклада си на генералния секретар на ООН. Докладът показа, че не беше намерено общо решение. Предстои този доклад да бъде обсъден на 19-ти декември в рамките на Съвета за сигурност.
Фокус: Формирането на ново правителство в Косово, както и президентските избори в Сърбия на 20-ти януари може би ще формират движение по проблема ?
Любомир Кючуков: Тези две политически събития са елементи от тази политическа динамика, която има и в Прищина, и в Белград. Тази нова динамика неминуемо ще се съобрази и с тези две обстоятелства.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Любомир Кючуков: България подкрепя всички усилия, свързани с работата в процеса “Ахтисаари”

Любомир Кючуков: България подкрепя всички усилия, свързани с работата в процеса “Ахтисаари”

10 Февруари 2007 | 12:19 | Дарик радио. “Седмицата”
Любомир Кючуков, зам.-министър на външните работи, в интервю за предаването "Седмицата"Водещ: България как приема този план, като неформална независимост или като всъщност запазване на възможността на запазване на сръбското влияние в Косово?
Любомир Кючуков: Първо, бих искал да кажа, че всичко това, което казахте за плана, е вярно, с изключение на етикета. Контролирана независимост, този термин отсъства в документите, които Ахтисаари е предложил, това са вече въпрос на трактовки. В неговото предложение липсва точно формулата по отношение на статута. Описани са всички съдържателни елементи на бъдещ статут, но самата формула е проблем, който трябва да се реши от международната общност.
Водещ: Това прилича ли на познатия от българската история момент, когато България се обединява с Източна Румелия в едно княжество, което формално остава васално, и чак до 1908 година се води държавен глава турският султан. Това вече се е случвало на Балканите. Може ли да се направи тази аналогия, според вас?
Любомир Кючуков: Във всяка аналогия има и истина, и от друга страна всяка аналогия е и релевантна, от гледна точка на различните условия, в които се развиват събитията, но що се отнася до българската позиция, тъй като затова стана дума в самото начало.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Любомир Кючуков: България ще осъществи трансформацията на сътрудничеството в Югоизточна Европа

Любомир Кючуков: България ще осъществи трансформацията на сътрудничеството в Югоизточна Европа

9 Септември 2006 | 16:55 | Агенция Фокус
В Загреб се провежда двудневна международна конференция “Предизвикателства на регионалното сътрудничество”. Тя се организира в рамките на хърватското председателството на Процеса за сътрудничество в Югоизточна Европа (ПСЮИЕ). Заместник-министърът на външните работи Люмобир Кючуков участва във форума.

Фокус: Господин Кючуков участвате в международната конференция “Предизвикателства на регионалното сътрудничество” в Загреб. Кои са основните теми, които се обсъждат в рамките на форума?
Любомир Кючуков: Основната тема на форума в Загреб е една и тя е как регионът да поеме върху себе си цялата тежест на сътрудничеството в Югоизточна Европа. Това е регионалната принадлежност на сътрудничеството. Темата беше обсъждана през призмата на постепенното предаване на функциите на двигателя на този тип сътрудничество – Пакта за стабилност. Той беше иницииран преди седем години като инструмент на Европейския съюз за подпомагане на региона. Функциите се прехвърлят към Процеса за сътрудничество в Югоизточна Европа (ПСЮИЕ). Това е автохтонна форма, обхващаща страните от региона и структурирана в тези рамки.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Матео Салвини проведе протестен митинг в италианския град Понтида. 15 септември 2019
Матео Салвини проведе протестен митинг в италианския град Понтида. 15 септември ...

ВИДЕО
Кмет на годината 2019
Кмет на годината 2019
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.