НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 23:26


СВЪРЗАНИ МНЕНИЯ

Любомир Кючуков: Споразуменията от Женева за Украйна не бяха спазени от нито една от странитe

Любомир Кючуков: Споразуменията от Женева за Украйна не бяха спазени от нито една от странитe

3 Май 2014 | 10:30 | БНР, "Събота 150"
Любомир Кючуков - председател на Института за икономика и международни отношения, в интервю за предаването „Събота 150” на БНР

Водещ: Още едно мнение по темата за случващото се в Украйна. Любим Кючуков – директор на Института за икономика и международни отношения на пряката ни линия. Само да ви припомня, че г-н Кючуков е и бивш зам.-министър на външните работи, който отговаряше за отношения със страните от Югоизточна Европа. Здравейте, г-н Кючуков. Според вас ще се случи ли диалогът, за който така упорито говорим от началото на украинската криза? И лично вие очаквахте ли подобна ескалация и такъв развои на събитията от снощи, от тази нощ?
Любомир Кючуков: За съжаление, развитието на събитията води точно в обратната посока. Аз съм убеден, че силово решение няма, защото става дума не за освобождаване на сгради, а за мирно съжителство на хора. И властта означава преди всичко отговорност.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Любомир Кючуков: От казуса „Косово” не трябва да се черпят прецеденти

Любомир Кючуков: От казуса „Косово” не трябва да се черпят прецеденти

16 Февруари 2009 | 12:13 | Агенция "Фокус"
Как се измени обстановката на Балканите една година след обявяването на независимост от страна на Косово? По темата Агенция „Фокус” разговаря със зам.-министъра на външните работи Любомир Кючуков.

Фокус: Г-н Кючуков, промени ли се обстановката на Балканите една година след обявяване на независимост от Косово и по специално има ли изменения в средата за сигурност?
Любомир Кючуков: До голяма степен ситуацията на Балканите се стабилизира, тъй като изчезна този много сериозен източник на високо напрежение, който съществуваше в рамките на самия процес на отделяне на Косово - войната, ембаргото, с които той беше съпроводен. И второ, напрежението, което съществуваше в рамките на периода по определяне на статута. От тази гледна точка, напрежението значително спадна. От друга страна, трябва да се отчита, че има още много рискове, които съществуват в сигурността в региона, включително по отношение на Косово - рискове, свързани с изграждането на едно демократично, мултиетническо Косово с много сериозен ангажимент на международната общност.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Любомир Кючуков: Неприемливо е отвън да се предлага вариант за име на Македония

Любомир Кючуков: Неприемливо е отвън да се предлага вариант за име на Македония

15 Април 2008 | 16:33 | радио "Фокус" - Пирин
Любомир Кючуков, заместник-министър на външните работи в интервю за радио ‘‘Фокус’’ - Пирин

Фокус: Г-н Кючуков какъв беше поводът за срещата Ви с областния управител на Благоевград Владимир Димитров ?
Любомир Кючуков: Поводът за срещата беше външната политика на България, отношенията със съседите, и разбира се, през тази призма, мястото на областта в тези отношения, като се има предвид, че тя се намира на границата с Гърция и със Сърбия.
Фокус: Как приемате последните събития в МВР, оставката на Румен Петков. Закъсняла ли е тази оставка, логичен ход ли беше, беше ли плод на политически натиск?
Любомир Кючуков: В чисто политически план процесите, които в момента протичат, биха могли да дадат един много силен политически и фактически знак по отношение на проблемите, които трябва да бъдат решавани.
Фокус: Изразиха се много мнения – че е закъсняла оставката, че не е била необходима. Какво е Вашето мнение – закъсня ли тази оставка?
Любомир Кючуков: Не бих я поставил във времеви рамки. По – важно е какво следва и как се решават проблемите. Това, което има пряко отношение към дейността на държавата и нейното представителство в международните структури и най – вече в ЕС, е да се намери този подход, който да реши проблемите. Имам основания да твърдя, че точно това се случва, защото никой не би могъл да каже, че това са проблеми от вчера или от оня ден. Това са проблеми, които са се трупали с години и самият факт, че сега се бърка дълбоко в раната, според мен може да има само позитивно и оздравително значение.
Фокус: Според Вас какво вътрешно ведомство ще наследи следващият вътрешен министър и необходими ли са още кадрови промени, каквито явно ще има?
Любомир Кючуков: Не бих се наел да давам съвети по отношение на МВР. Мисля, че един от проблемите на българската политика е това, че не всеки се занимава с това, което е в рамките на професионалните му възможности, за това бих предпочел да коментирам външната политика.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Любомир Кючуков: Има достатъчно основания признаването на Косово да бъде сега

Любомир Кючуков: Има достатъчно основания признаването на Косово да бъде сега

19 Март 2008 | 13:10 | БНР, "12+3"
Любомир Кючуков, заместник-министър на външните работи, в интервю за БНР

Водещ: След едномесечно отлагане България призна новосъздадената държава на Балканите Косово. Това стана преди минути с обща декларация на правителствата на България, Хърватска и Унгария. Първият въпрос, който възниква обаче, е дали това бе най-подходящият момент да сторим признаването на независимостта на Косово с оглед размириците, които бяха тези дни в Косовска Митровица? За това ще говорим сега със зам.-министъра на външните работи Любомир Кючуков. Поканихме го заедно с репортерката Аделина Марини. Добър ден.
Любомир Кючуков: Добър ден.
Репортер: Добър ден и от мен, г-н Кючуков. Това наистина ли беше най-подходящият момент?
Любомир Кючуков: Първо искам да направя едно уточнение. На утрешното заседание на Министерския съвет предстои да бъде обсъден въпросът за признаването от страна на България на Косово и за установяване на дипломатически отношения. Що се отнася до времето на признаване, аз мисля, че има достатъчно основания то да бъде именно сега и именно в такъв формат.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Владимир Зеленски в щаба на партията си
Владимир Зеленски в щаба на партията си "Слуга народа" след победата на предсроч...

ВИДЕО
Радиоверига и информационна агенция Фокус
Радиоверига и информационна агенция Фокус
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.