НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 08:32


СВЪРЗАНИ МНЕНИЯ

Кольо Колев: Единственият шанс на ГЕРБ за втори мандат е в коалиция

Кольо Колев: Единственият шанс на ГЕРБ за втори мандат е в коалиция

6 Юли 2012 | 11:35 | Радио "Фокус"
Кольо Колев, директор на социологическа агенция „Медиана”, в интервю за предаването „Добро утро, България” на Радио „Фокус”

Водещ:Г-н Колев, в каква степен ГЕРБ успя да оправдае доверието на избирателите което убедително спечели преди 3 години?
Кольо Колев: Ако трябва с една дума да отговорим, в малка. По простата причина, че гласоподавателите гласуваха за ГЕРБ поради две причини. Значи, от дефицит на сигурност, пред лицето на настъпващата криза, от една страна. И усещането за дефицит на държавата. В този смисъл, че държавата не се занимава с проблемите на населението. 3 години по-късно, ние непрекъснато наблюдаваме как проблемите се прехвърлят на злостната „тройна ламя”, която нещо била направила, нещо не била направила. Като по този начин хората остават, в крайна сметка, с усещането, че цялата пара отива в свирката. Така че в малка степен. Всички помним много добре влизането ни в Еврозоната. Как в името на това беше заявена една камара работни места, чрез неплащане на задължения към фирмите. Само това нещо, изхвърли някъде около 50 хиляди човека на улицата. После намаляването, ако щете, на цената на газта. Как едва ли не, сме сключили супер изгодни неща, как реалното състояние е увеличаване 2 пъти в рамките на две години. Всички тези неща, които в крайна сметка, разбира се, ерозират. И разбира се, танца, а напред, а назад, нали.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Кольо Колев: Сега ГЕРБ разполага с цялата власт и цялата отговорност и оттук нататък извинения с тъмните сили, които пречат, няма да играят

Кольо Колев: Сега ГЕРБ разполага с цялата власт и цялата отговорност и оттук нататък извинения с тъмните сили, които пречат, няма да играят

1 Ноември 2011 | 13:23 | Агенция "Фокус"
За политическата картина, която очертаха изборните резултати Агенция „Фокус” разговаря със социолога Кольо Колев.

Фокус: Имаше ли изненади в резултатите от президентските и местните избори?
Кольо Колев: Имаше много социолози, които предричаха 20-25 % дори 30 % разлика между двамата кандидати за президент – Росен Плевнелиев и Ивайло Калфин, дори победа на първи тур. Тези социолози сигурно са изненадани от малката разлика, която стигна до 160 000 гласа. Сериозните социолози очакваха снижаване на разликата, което и се случи. Три дни преди изборите аз по националния ефир прогнозирах директно, че резултатът ще бъде 52 % на 48 % и горе-долу той е такъв. Очаквах снижаване на разликата и не изключвах макар и малката вероятност да се обърнат резултатите.
Фокус: В местните избори имаше ли изненади и в кои общини?
Кольо Колев: В големите общини горе-долу това е очакваната картина. Пак имаме почти същото разположение на силите – 50 на 50. ГЕРБ взима половината от големите общини, а всички останали взимат другата половина. Стигна се до една своеобразна опозиция – ГЕРБ срещу всички останали.
Фокус: Това ли е политическата картина, която се очерта след тези избори – ГЕРБ срещу всички останали?
Кольо Колев: До голяма степен е точно това.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Кольо Колев: Класическата опозиция може да е относително доволна от представянето си, докато ГЕРБ и „Атака” губят авторитет

Кольо Колев: Класическата опозиция може да е относително доволна от представянето си, докато ГЕРБ и „Атака” губят авторитет

2 Януари 2011 | 11:23 | Агенция „Фокус”
Какво успя да изпълни правителството откакто е на власт, кои са най-големите му гафове, пред Агенция „Фокус” социологът Кольо Колев, директор на социологическа агенция „Медиана”.

Фокус: Кои бяха основните успехи и респективно най-големите гафове за тези месеци от управлението на ГЕРБ?
Кольо Колев: Най-големият успех, несъмнено е в това, че спряха отвличанията, не говоря за цялостната битка с престъпността, а по-специално в тази й част няма никакво съмнение, че след операция „Наглите” имаме прекратяване на отвличанията, което за мен несъмнено е успех. Това според мен е едно от малкото неща, с които може да се похвали управлението. Най-големият гаф несъмнено е изживяването на вътрешния министър като акушер-гинеколог любител. Това е може би най-големият гаф, който постави естествен завършек върху усещането, което имаме, че в България се опитваме да наложим някакъв полицейски режим. Това започна с ареста на Николай Цонев, историите с Кърджали и арестуването на съвсем невинен човек, случайно попаднал там, след това историята с благоевградските лекари, огромният бюджет за подслушване. Всичко това бе увенчано с финалния щрих, а именно историята в Горна Оряховица и изживяването на вътрешния министър като акушер гинеколог любител. Иначе има напредък, специално в този сегмент, за който казах – отвличанията и няма никакво съмнение, че отвличанията спряха.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Продължават протестите в Каталуния 20 октомври 2019 г.
Продължават протестите в Каталуния 20 октомври 2019 г.

ВИДЕО
Дигитален материал: Как се гласува в изборното помещение
Дигитален материал: Как се гласува в изборното помещение
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.