НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 22:27


СВЪРЗАНИ МНЕНИЯ

Министър Цецка Цачева: Докладът на ЕК е положителен и коректен

Министър Цецка Цачева: Докладът на ЕК е положителен и коректен

14 Ноември 2018 | 10:00 | "Сутрешен блок", БНТ
Цецка Цачева, министър на правосъдието, в интервю за предаването „Сутрешен блок“ на БНТ

Водещ: Мониторингът върху България в рамките на механизма за сътрудничество и проверка може да приключи още преди края на мандата на сегашната комисия през октомври догодина. Това се посочва в най-новия доклад на ЕК, който беше представен вчера едновременно в Брюксел и Страсбург. За да говорим за доклада, в студиото вече е правосъдният министър Цецка Цачева. Здравейте, добре дошли.
Цецка Цачева: Благодаря.
Водещ: Докладът като цяло оценява положително продължаващите усилия на България в изпълнението на препоръките. Имаше ли нещо обаче, което вие прочетохте между редовете?
Цецка Цачева: Много неща могат да се прочетат между редовете, както в политическата, така и в техническата част на доклада. Важно е обаче и искам да повторя и заявеното от вас, докладът е положителен, докладът е обективен, докладът коректно отчита усилията на отговорните по механизма за сътрудничество и оценка институции и нещо най-важно за мен, ясно се подчерта необратимостта на реформите и на процесите, които са в етап на наблюдение от страна на мониторинга. За първи път ясно заявено условно изпълнение, то не би могло да бъде друго, защото всички показатели едновременно трябва да бъдат изпълнени, за да отпадне механизмът, но условно изпълнение на три от водещите показатели за наблюдение по няколко препоръки. Това е независимостта на съдебната власт, нормативната рамка и показател 6 , това е справяне с организираната престъпност. По останалите три показатели, по които продължаваме да работим, заключението е за съществен напредък и както се казва в доклада, препоръките са близко до изпълнение. Това действително дава оценка на работата през тези 12 месеца след миналогодишния ноемврийски доклад. Още нещо много важно се казва, като прави ретроспекция с доклада от януари 2017, ноемврийския доклад през миналата година и настоящия. Че стабилността в управлението, в държавата, това, че институциите, които са отговорни, работят, е една от гаранциите за тези добри резултати, които са постигнали тези институции.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министър Цецка Цачева: Бонуси са раздадени не само в Агенцията по вписванията

Министър Цецка Цачева: Бонуси са раздадени не само в Агенцията по вписванията

10 Ноември 2018 | 12:00 | Дарик радио, "Седмицата"
Цецка Цачева – министър на правосъдието, в интервю за предаването „Седмицата“ по Дарик радио


Водещ: Министърът на правосъдието Цецка Цачева в студиото. Сигурно чухте „златните пирони“. Много хора ме питат кой ги пише тези глупости по законите и как става това.
Цецка Цачева: Самата аз съм намирала из текстовете подобни, макар и неотличени с нарочни пирони редакции.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министър Цецка Цачева: Нямам предложения за посланик в Черна гора или за пост в Конституционния съд

Министър Цецка Цачева: Нямам предложения за посланик в Черна гора или за пост в Конституционния съд

18 Септември 2018 | 18:31 | БТВ, "Лице в лице"
Цецка Цачева, министър на правосъдието, в интервю за предаването „Лице в лице“ на БТВ

Водещ: Следва разговор с правосъдния министър Цецка Цачева. Добре дошла, госпожо Цачева.
Цецка Цачева: Благодаря ви.
Водещ: Сега, знам, че това не е ваша отговорност, ваш ангажимент – историята да подготвяте документи за укази, за съгласувателни процедури. Но все пак вие сте юрист и министър на правосъдието, смятате ли, че се преекспонира въобще разговорът за оставката на Младен Маринов, простичко казано?
Цецка Цачева: Смятам, че много енергия от всички страни и в обществото като цяло се хвърли по тази тема. Защото имаше ли възможност, чисто юридическа, предложението на министър-председателя за промени в кабинета да бъде гласувано в Народното събрание още миналата седмица?
Водещ: Тоест без указ?
Цецка Цачева: Да.
Водещ: Част от юристите казват „да“.
Цецка Цачева: Защото несъвместимост по отношение на постовете, които в момента заема главният секретар на МВР, след евентуалния му избор за министър, ще възникне от момента на гласуване на решението на Народното събрание. Но, след като той с лично волеизявление е подал искане, както министър Радев в доклада до Министерски съвет ни запозна, да му бъде прекратено правоотношението, коректно беше, и това стана, Министерски съвет да гласува такова решение, с предложение до президента за издаване на указ, тъй като процедурата специално е разписана в Закона за МВР. Тоест от уважение и зачитане към президентската институция, правителството подготви документите и те своевременно са внесени в Президентството.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министър Цецка Цачева: Когато България остане без Търговски регистър за няколко дни, не може да няма отговорни

Министър Цецка Цачева: Когато България остане без Търговски регистър за няколко дни, не може да няма отговорни

17 Август 2018 | 09:00 | БТВ, "Тази сутрин"
Цецка Цачева - министър на правосъдието, в интервю за предаването "Тази сутрин" на бТВ

Водещ: Търговският регистър продължава да работи с ограничен капацитет. Снощи ексклузивно за бТВ правосъдният министър Цецка Цачева обяви, че в края на другата седмица ще станат ясни причините за срива и кой трябва да понесе отговорност.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Марсоходът Кюриосити, който откри високо съдържание на газ метан в атмосферата на Марс. 24 юни 2019 г.
Марсоходът Кюриосити, който откри високо съдържание на газ метан в атмосферата н...

ВИДЕО
Агенция „Фокус“ бе отличена в петото издание на „Компания на годината“
Агенция „Фокус“ бе отличена в петото издание на „Компания на годината“
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.