НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 18:35


СВЪРЗАНИ МНЕНИЯ

„Български книжовници“: „Константин Държилович“, Антон П. Стоилов

„Български книжовници“: „Константин Държилович“, Антон П. Стоилов

23 Октомври 2017 | 15:00 | Агенция „Фокус“
Агенция „Фокус“ публикува откъс от книгата на Антон П. Стоилов „Български книжовници от Македония“ I, печатана през 1922 г. в печатница С. М. Стайков в София. В книгата могат да се открият очерци за 27 български книжовници. В своя труд авторът Антон Попстоилов е събрал сведения за живота и обществено-книжовната дейност на всички български книжовници от периода 1704-1878 година, родени в Македония и ги е изложил в достъпна форма за широка публика. Сред описаните книжовници са: Христофор Жефарович, Неофит Рилски, Ксенофонт Райко Жинзифов, Георги Динков, братя Миладинови, Кузман А. Шапкарев и други малко известни или неизвестни автори. В предговора на книгата Антон Попстоилов изразява съжаление, че за книжовници като Христо Граматик, Марко Теодорович и Йоан Димитриевич - Охридчанин, не разполага с повече сведения, за да им посвети няколко реда. Ето какво посочва още самият автор в предговора на книгата си: „Като вникнем в книжовната дейност на радетелите по Възраждането ни от Македония, която допълва обществената им дейност, пред нас изпъкват такива светли личности, които трябва да бъдат най-близко до сърцето на всеки българин, особено на българина от Македония. Това не само от почит към тях, но и за поука на днешно поколение, чиято свещена длъжност е да изкара докрай почнатото от тях дело. Пръстта от гробовете им ще сипе проклятия върху нас, ако не продължим делото им. Всеки българин, особено тия от Македония, да не се разделят от мисълта, като как да се отърват неговите братя от непоносимото робство на сърби и гърци, което ги сполетя от 1913 г.“
Антон Попстоилов е роден на 15 февруари 1869 г. в Лешко и умира на 9 август 1928 г. на 59-годишна възраст в София. Фолклорист, етнограф и историк. Академик на БАН. Автор е на редица заглавия. Пише монографии, статии и студии.
Редакция и адаптация на съвременен български език: Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
In memoriam. Красимир Узунов.
In memoriam. Красимир Узунов.

ВИДЕО
Агенция „Фокус“ бе отличена в петото издание на „Компания на годината“
Агенция „Фокус“ бе отличена в петото издание на „Компания на годината“
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.