НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 16:55


СВЪРЗАНИ МНЕНИЯ

Иван Василев, Ловно-рибарско сдружение „Сокол-1911“: Ловният сезон за едър дивеч приключи много успешно за дружеството

Иван Василев, Ловно-рибарско сдружение „Сокол-1911“: Ловният сезон за едър дивеч приключи много успешно за дружеството

22 Януари 2017 | 07:00 | Радио "Фокус"
Иван Василев, председател на Ловно-рибарско сдружение „Сокол-1911“, в интервю за Радио „Фокус“ Пирин.

Фокус: Г-н Василев, как завърши ловният сезон за едър дивеч, който приключи преди няколко дни?
Иван Василев: Бих казал, че този ловен сезон приключи много успешно тази година. Равносметката от отчетите, които са предоставени от дружинките в Сдружението, показва, че са отстреляни при план 510 диви свине – приблизително 500. Почти всички дружинки отстреляха диви свине. Е, има някои, които са преизпълнили своя план, но това на ловен език е „слука“ – който има по-добра слука е изпълнил своя план. Но като цяло трябва да се отбележи, че ловният сезон беше много успешен и особено радостен е фактът, че освен отстреляния дивеч няма негативни случаи и инциденти с ловното оръжие, както и с транспортни средства.
Фокус: На 6 януари беше въведена забраната за лов и разселване на пернат дивеч, заради инфлуенцата по птиците. Как приеха ловците тази забрана?
Иван Василев: Заповедта беше атакувана от голяма част от ловните сдружения в страната, както и от националното сдружение, и само след 2 дни тя беше отменена, защото не може с лека ръка да се забрани нещо, което никъде в Европейския съюз не е забранено, включително и в тези страни, където имаше регистрирана инфлуенца по птиците. Според мен тази заповед беше много прибързана и необоснована, защото информация за тази зараза няма кой да даде освен ловците, които излизат на лов за водоплаващ и пернат дивеч, и виждат умрели птици и т.н. В последствие това беше отчетено от отделните органи и организации и тази забрана беше отменена.
Фокус: Всъщност Вие в дружеството също отглеждате фазани, яребици и друг пернат дивеч. Те защитени ли са по някакъв начин от евентуално заразяване с инфлуенцата по птиците?
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Иван Василев, председател на ловно-рибарско сдружение „Сокол-1911“: През последните години все повече се възражда соколарството

Иван Василев, председател на ловно-рибарско сдружение „Сокол-1911“: През последните години все повече се възражда соколарството

17 Септември 2016 | 07:00 | Радио "Фокус"
Иван Василев, председател на ловно-рибарско сдружение „Сокол-1911“, в интервю за Радио ‘‘Фокус’’ – Пирин относно традиционния ловен събор на 17 септември.
Фокус: Разкажете ни повече за традиционния ловен събор, който ще се проведе на 17 септември в Благоевград. Подготвихте ли вече всичко?
Иван Василев: От години наред, дори преди създаването на сдружението още в далечната 1911 година и 1914 година, когато е направена първата регистрация на ловното сдружение е направен първия ловен събор. След това се провежда редовно, като има пропуски само през някои години – по време на Първата световна война, след това от 1932 до 1938 година съборът отново се провежда редовно. Преди няколко години ние възстановихме тази традиция да се провежда ловен събор, като ние сме го кръстили „Ловен събор на ловното и риболовно семейство“. Тази година самият събор е във връзка със 105-годишнината от създаването на ловното сдружение. По принцип това са традиции, които сближават семействата на ловците и риболовците – събират се на раздумка, хапване, пийване, веселба. На събора ще бъдат наградени и някои активисти. По този начин ние отбелязваме началото на активния ловен сезон.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Иван Василев, ловно-рибарско сдружение „Сокол-1911“: Най-характерният вид дивеч за региона е дивата свиня

Иван Василев, ловно-рибарско сдружение „Сокол-1911“: Най-характерният вид дивеч за региона е дивата свиня

16 Август 2016 | 19:00 | Радио "Фокус"
Иван Василев, председател на ловно-рибарско сдружение „Сокол-1911“ в интервю за Радио ‘‘Фокус’’ – Пирин.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Хашим Тачи в казармата Адем Ярич край Прищина. 14 декември 2018 г.
Хашим Тачи в казармата Адем Ярич край Прищина. 14 декември 2018 г.

ВИДЕО
Тегленето на победителя в играта
Тегленето на победителя в играта "Европейски тест за отличници-шест" 30.07.2018г...
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2018 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.