НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 00:25


СВЪРЗАНИ МНЕНИЯ

Владимир Владимиров, БДЖ: Създаването на ново дружество „БДЖ Сървисиз” ще подобри качеството на извършваните ремонти

Владимир Владимиров, БДЖ: Създаването на ново дружество „БДЖ Сървисиз” ще подобри качеството на извършваните ремонти

12 Септември 2016 | 17:00 | Агенция "Фокус"
Изпълнителният директор на БДЖ Владимир Владимиров, в интервю за Агенция „Фокус” във връзка със създаването на ново дружество в Българските държавни железници.

Фокус: Вярно ли е, че се очаква да се появи ново дружество в БДЖ и кога?
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Владимир Владимиров, БДЖ: Финансовото състояние на БДЖ чувствително е подобрено от началото на реформите

Владимир Владимиров, БДЖ: Финансовото състояние на БДЖ чувствително е подобрено от началото на реформите

29 Май 2016 | 17:00 | Канал 3, "Беновска пита"
Владимир Владимиров – изпълнителен директор на „Холдинг БДЖ“ ЕАД, в интервю за предаването „Беновска пита“ по Канал 3

Водещ: Първият, който ще отговаря днес е господин Владимир Владимиров, изпълнителен директор на „Холдинг БДЖ“ ЕАД. Заповядайте, настанете се удобно, защото проблемите на вашия сектор засягат много хора, засягат много практики и много традиции, ако трябва да се изразя. Знаете, че не железопътния транспорт в цял свят, и особено в Европа, доскоро и в България, се гледаше като най-социалния транспорт, най-евтиния, най-удобния. Какво се случва с финансовото състояние на ръководената от вас институция, защото около това се плетат непрекъснато много интриги? Може ли да кажете в цифри и факти от началото на реформите, 2010 година, как се отразяват тези реформи на задлъжнялостта на дружеството?
Владимир Владимиров: Финансовото състояние на БДЖ чувствително е подобрено от началото на реформите, като разбира се най-голямата тежест още в самото начало на тези реформи бе огромната задлъжнялост.
Водещ: Извинявайте, че ви прекъсвам, имаме таблички няколко, които искаме да покажем, с тази ли да започнем?
Владимир Владимиров: С тази графика да започнем, тя много добре илюстрира какво се е случило. Виждате 850 милиона задължения през края на 2009, началото на 2010 година, виждате задълженията само към банки през това време са 570 милиона и виждате как и червената, и синята графика… Синята графика показва как са нараствали общите задължения на железницата от 2002 година нагоре, виждате едно постоянно нарастване нагоре, тук има едно особено рязко нарастване през 2007-2008 година, виждате как нарастват паралелно всеобщите задължения и задълженията към банки. Това е лавинообразно нарастване и 2009 година е най-големият пик на задлъжнялостта – 850 милиона и към 570 милиона от тях са задълженията към банки. Това е началото на реформите. Започна един комплексен подход, започна още тогава план за финансово стабилизиране на железниците и спасяване на БДЖ, защото тогава ситуацията беше много близка до фалит.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Украинците празнуват историческия Синод за обявяване на независимост на УПЦ. 16 декември 2018 г.
Украинците празнуват историческия Синод за обявяване на независимост на УПЦ. 16 ...

ВИДЕО
Тегленето на победителя в играта
Тегленето на победителя в играта "Европейски тест за отличници-шест" 30.07.2018г...
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2018 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.