НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 16:47


СВЪРЗАНИ МНЕНИЯ

Доц. д-р Красимира Алексова: Целта на висшето образование е да създаде хора, които могат, а не само хора, които знаят

Доц. д-р Красимира Алексова: Целта на висшето образование е да създаде хора, които могат, а не само хора, които знаят

23 Май 2012 | 19:03 | Агенция "Фокус"
Доц. д-р Красимира Алексова, преподавател по съвременен български език - морфология и езикова типология в Катедрата по български език, на Софийския университет „Св. Климент Охридски”, в интервю за Агенция „Фокус” по повод Четиринадесетата национална конференция за студенти, докторанти и средношколници „Словото – (не)възможната мисия”, в която взеха участие над 90 обучаващи се от четирите най-популярни университета в страната – СУ „Св. Климент Охридски”, ПУ „Паисий Хилендарски”, НБУ и ВТУ „Св. св. Кирил и Методий”.

Фокус: Доц. Алексова, какво представляваше езиковедската и литературоведска конференция, която беше проведена в Пловдив?
Красимира Алексова: Това е една вече дългогодишна традиция – Четиринадесета национална научна конференция за студенти и докторанти. Новото е, че тази година се включиха и средношколци. Има много хубава тема на конференцията: „Словото – (не)възможната мисия”. „Не” е сложено в скоби, за да проблематизира това какво представлява словото в нашата съвременност, има ли го, няма ли го и каква е неговата роля.
Фокус: Представители на кои университети и институции присъстваха на конференцията?
Красимира Алексова: Всяка година конференцията се организира от Пловдивския университет „Паисий Хилендарски”, от двете катедри – по език и литература. Най-хубавото в случая е, че организират студенти също от Пловдивския университет в един прекрасен лингвистичен клуб. Тази година участват не само студенти от Великотърновския университет „Св. св. Кирил и Методий”, Софийския и Пловдивския университет, участват също така и чуждестранни докторанти и студенти. Тази година имаше участници студенти по специалността Българска филология от Белградския университет, които се представиха прекрасно, например Никола Петакович.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Последиците от земетресенията в Албания. 22 септември 2019 г.
Последиците от земетресенията в Албания. 22 септември 2019 г.

ВИДЕО
Панихида в памет на загиналите бе отслужена на връх Каймак-Чалан
Панихида в памет на загиналите бе отслужена на връх Каймак-Чалан
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.