НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 22:35


СВЪРЗАНИ МНЕНИЯ

Проф. Михаил Константинов, Димитър Димитров, Стефан Манов и Александър Андреев за организацията на предсрочните парламентарни избори

Проф. Михаил Константинов, Димитър Димитров, Стефан Манов и Александър Андреев за организацията на предсрочните парламентарни избори

1 Септември 2014 | 10:05 | БНТ, „Денят започва“
Проф. Михаил Константинов – математик, член на Гражданския борд за свободни и прозрачни избори; Димитър Димитров – политолог; Стефан Манов – представител на Временните обществени съвети на българите в чужбина; Александър Андреев – говорител на ЦИК, в интервю за предаването „Денят започва“ на БНТ

Водещ: Обратното броене до изборите съвсем скоро ще започне, именно с официалния старт на предизборната кампания - в петък на 5 септември. Основната задача, която стои пред служебния кабинет, е да организира и да проведе честни избори. Дали това ще се случи и как – за това ще говорим в следващите минути. Започваме разговора в широк формат. Да ви представя моите гости: проф. Михаил Константинов, който е член на Гражданския борд за свободни и прозрачни избори; Димитър Димитров – политолог и човекът, който спрягаха за министър по изборите, който така и не се състоя като пост в това служебно правителство; Стефан Манов, който е представител на Временните обществени съвети на българите в чужбина, и Александър Андреев – говорител на ЦИК. Важни гости, с компетенция по темата „Избори“. Да започнем тъкмо с вас, да направим тази скоба в началото – как всъщност, ще има ли честни избори, след разколебаването да няма министър, който да отговаря за изборите в това правителство?
Димитър Димитров: Първо, не правителството прави избори - то има някакви спомагателни, подкрепящи функции. Изборите се правят от ЦИК.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Проф. Димитър Димитров, УНСС: Русия е изправена пред нелек избор в ситуацията с Крим

Проф. Димитър Димитров, УНСС: Русия е изправена пред нелек избор в ситуацията с Крим

28 Февруари 2014 | 09:24 | Радио "Фокус", "Това е България"
Проф. Димитър Димитров, завеждащ катедра „Национална и регионална сигурност” в Университета за национално и световно стопанство, в интервю за предаването „Това е България” на Радио „Фокус”

Водещ: Проф. Димитров, как оценявате ситуацията в Крим и има ли пряка опасност за България?
Димитър Димитров: Отново с бележката, че не се наемам да кажа, кой крив, кой прав и кой носи отговорност за усложнената обстановка в Украйна, но досега ние наблюдавахме тези събития като зрители. Украйна ни се виждаше като нещо далечно и екзотично, поредната цветна революция, или пролет, или зима, но без да си даваме сметка, че това може да доведе до сериозни икономически и политически последици за България, тъй като Украйна не е толкова далеч.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Проф. Димитър Димитров, УНСС: Протестите ще утихнат, когато хората  видят конкретни мерки

Проф. Димитър Димитров, УНСС: Протестите ще утихнат, когато хората видят конкретни мерки

27 Февруари 2013 | 10:39 | Радио "Фокус"
Проф. Димитър Димитров, завеждащ катедра „Национална и регионална сигурност” в УНСС, в интервю за предаването „Добро утро, България” на Радио „Фокус”

Водещ: Пътят за излизане от кризата и за легитимно решаване на проблемите, които са поставени от българските граждани, минава през предсрочни парламентарни избори. Това каза вчера президентът след заседанието на КСНС. Проф. Димитров, ще успокои ли това решение протестиращите?
Димитър Димитров: Ами на този етап не, тъй като протестите са доста сериозни и само това, че се обявяват нови избори и се насрочва график за връчване на мандати и такива неща, според мен няма да успокоят протестиращите. Както виждаме, протестите си продължават всеки ден, тъй като хората искат да видят или да получат реални решения на реални проблеми, които съществуват. Аз вчера и днеска сутринта погледнах коментарите около вчерашния Консултативен съвет, но общо взето те се въртяха около тези мерки, които вие казахте във вашия анонс, и около политически консултации, връчване на мандати и дати за изборите, но ми се струва, че хората искат да чуят по-конкретни мерки как политиците бързо, ефективно, забравяйки за противопоставянето и противоборството, искат да решат проблемите, които стоят. А тези проблеми са тези, които инициираха протестите, сметките за ток, парно, чисто човешки проблеми.
Водещ: В тези дълги дни на протести имаше моменти, в които сякаш се забравяше първоначалната идея, първоначалната цел на протестите, но така или иначе хората отново се връщаха към сметките за ток. Да очакваме ли, че решението на Консултативния съвет за промени в Закона за енергетиката с цел постигане на по-ниски цени на тока, в някаква степен ще успокои страстите или?
Димитър Димитров: Ами първо това показва доброто обществено съзнание на българските граждани.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Проф. Димитър Димитров, УНСС: Европейският съюз едва ли ще обяви „Хизбулла” за терористична организация

Проф. Димитър Димитров, УНСС: Европейският съюз едва ли ще обяви „Хизбулла” за терористична организация

6 Февруари 2013 | 09:15 | Радио "Фокус"
Проф. Димитър Димитров, завеждащ катедра „Национална и регионална сигурност” в Университета за национално и световно стопанство в интервю за предаването „Това е България” на Радио „Фокус”

Водещ: Проф. Димитров след изнесената информация от вицепремиера и вътрешен министър Цветан Цветанов стои ли въпросът дали посочването на „Хизбулла” е резултата от външен натиск от нашата страната или от разследването на българските и чуждите служби?
Димитър Димитров: Така като гледам изявленията, тъй като много са динамични нещата, като гледам изявлението е в резултата на разследването. Вижда се, че е работено и с партньорските служби. Какъвто и да е, тъй като много се говори по тази тема, натиск върху България да признае този или онзи, това няма как да бъде състоятелна теза, тъй като в крайна сметка много бързо може да бъде опровергано или доказано, че не е точно така. Но в случая ние виждаме, че в резултата на разследването има, както каза вицепремиера обосновано предположение, че тези хора са свързани с „Хизбулла”. Тоест за мен е в резултат на няколкомесечно разследване.
Водещ: Какво следва оттук нататък – по-застрашена ли е страната ни от още терористични актове, след като, образно казано, влязохме в хора на САЩ и Израел?
Димитър Димитров: Да ви кажа, аз си мислех и за това нещо преди да направим това интервю. Има една такава теория, че терористичните организации и терористите мислят като рационални актьори и всъщност те също разполагат с ограничени ресурси, както и специалните служби, както и държавите, както и отделните хора. Т.е. те биха искали ефективно да използват своите ограничени ресурси, така че да нанесат най-големи щети или най-големи вреди на своя противник.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Провеждат се предсрочни парламентарни избори в Украйна. 21 юли 2019 г.
Провеждат се предсрочни парламентарни избори в Украйна. 21 юли 2019 г.

ВИДЕО
Радиоверига и информационна агенция Фокус
Радиоверига и информационна агенция Фокус
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.