НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 09:04


СВЪРЗАНИ МНЕНИЯ

Инж. Стоян Братоев: Ласкае ни това, че Московското метро иска да почерпи опит от нас

Инж. Стоян Братоев: Ласкае ни това, че Московското метро иска да почерпи опит от нас

21 Ноември 2012 | 11:24 | Радио "Фокус"
Инж. Стоян Братоев, директор на „Метрополитен”, в предаването „Добро утро, България” на Радио „Фокус”

Водещ: Кметът на Столична община Йорданка Фандъкова и министърът на транспорта Ивайло Московски ще дадат началото на проекта за изграждане на участъка от софийското метро– бул. „Цариградско шосе” – жилищен комплекс „Дружба” – „Летището”. Инженер Братоев, какви нови възможности ще открие тази нова линия на метрото?
Стоян Братоев: Разбира се, всеки следващ участък от разширението на метрото създава повече удобства на столичани, тъй като се разширява мрежата, обхвата на хората, които се обслужват, удобствата, които той предоставя, бързото придвижване, без да влияе на трафика и т.н. Така че безспорни са обществените ползи от метрото и благодарение именно на Оперативна програма „Транспорт”, този програмен период ние вече успяхме да реализираме 13 станции с около 14 км. Сега започваме нови пет километра. След няколко месеца, буквално от началото на следващата година предстои започване „Младост І – Бизнеспарка”, още 3 км и три станции. Или общо този програмен период ще надхвърлим 20 км, 21 км почти метро с около 18-19 м.
Водещ: Вие сам споменахте следващото отклонение, отклонението от „Младост І” до Бизнеспарка. На какъв етап са в момента работите там?
Стоян Братоев: Събитието днес, това е така да се каже началото на всичките подготвителни работи във връзка със строителството от „Цариградско шосе” до летището. Имаше няколко месеца тръжни процедури по Закона за обществените поръчки, които изискват технологично време. Имаше около месец, месец и половина подготовка от самите строители, тъй като търговете са проектирано строителство, те трябва да подготвят първите проекти, с които ще тръгнат, за да може постепенно в процеса на строителство вече да се подготвят и другите.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Инж. Стоян Братоев: Новият лъч на метрото осигурява достъп за инвалиди и майки с колички на всяка станция

Инж. Стоян Братоев: Новият лъч на метрото осигурява достъп за инвалиди и майки с колички на всяка станция

31 Август 2012 | 10:25 | Радио "Фокус"
Инж. Стоян Братоев, изпълнителен директор на “Метрополитен” - ЕАД, в интервю за предаването „Добро утро, България” на Радио „Фокус”

Водещ: Инж. Братоев, какви възможностите осигурява вторият метродиаметър за столичани?
Стоян Братоев: Втората линия на метрото започва от квартал „Обеля”, минава през квартал „Надежда”, централна градска част, централна жп гара, площад „Света Неделя”, НДК и достига до РУМ на булевард „Черни връх”, малко след „Джеймс Баучер”. Тя е с дължина 11 километра, 11 метростанции. И общо взето се планира да обслужва около 130 хиляди пътника, допълнително, освен сегашните 200, които обслужва първата линия на метрото. Тъй като първата линия на метрото е 20 километра, тя е по-дълга. Така че този допълнителен пътникопоток и бързото придвижване на пътници ще позволи дневно софиянци да икономисват допълнително още 65 хиляди човекочаса от това, че ще се придвижват по-бързо и по-удобно.
Водещ: Днес е официалното откриване, но откога реално столичани ще се качат от „Надежда” и ще стигнат до „Джеймс Баучер”? И за какво време това ще се случва?
Стоян Братоев: Днес от 10.00 часа е официалното откриване, а от 14.00 часа метрото ще бъде отворено, втората линия, ще бъде отворена за всички пътници, за всеки, който желае да пътува с нея.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Инж. Стоян Братоев: Най-доброто оборудване използваме в софийското метро

Инж. Стоян Братоев: Най-доброто оборудване използваме в софийското метро

16 Декември 2011 | 10:10 | Радио "Фокус"
Стоян Братоев, изпълнителен директор на „Метрополитен”, в интервю за Радио „Фокус”.

Водещ: Господин Братоев, докъде стигна вашата работа по изграждането и завършването на трите метродиаметъра в София, проект, за който Вие отдавна мечтаете?
Стоян Братоев: В момента се изгражда част от разширението на първия диаметър. Това е участъкът от „Младост 1” през „Младост 3” до „Цариградско шосе”, който е част от трасето „Младост”– „Дружба”– Летището. Този участък е в 85% изпълнен. Той трябва да бъде завършен април месец и да бъде въведен в експлоатация май месец следващата година. С това метрото от „Обеля” през „Люлин”, центъра и „Младост” ще стига до бул. „Цариградско шосе”. Като заедно с метростанцията на „Цариградско шосе” ще бъде изграден голям буферен паркинг с около 1 300 паркоместа, с оглед осигуряване на место за паркиране и бързо придвижване на пътниците до центъра, за да не се чудят къде да паркират и да се тормози допълнително. Тоест, една от допълнителните мерки, заедно със строителството на метрото, с която се надяваме да облекчи още повече трафика.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Поредна нощ на насилие в Каталуния. 17 октомври 2019 г.
Поредна нощ на насилие в Каталуния. 17 октомври 2019 г.

ВИДЕО
Инструкции за сгъване на бюлетина - Местни избори 2019 г.
Инструкции за сгъване на бюлетина - Местни избори 2019 г.
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.