НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 02:22


СВЪРЗАНИ МНЕНИЯ

Доц. Анна Кръстева: Най-близо до представите на хората за служебен премиер е фигурата на омбудсмана Константин Пенчев

Доц. Анна Кръстева: Най-близо до представите на хората за служебен премиер е фигурата на омбудсмана Константин Пенчев

26 Февруари 2013 | 11:22 | Радио "Фокус"
Политологът доц. Анна Кръстева в сутрешния блок „Добро утро, България” на Радио „Фокус”

Водещ: Премиерът в оставка Бойко Борисов върна на президента Росен Плевнелиев мандата за съставяне на нов кабинет. Следващият мандат за нов кабинет трябва да бъде връчен на БСП утре. Социалистите също вече казаха, че няма да приемат. Държавният глава съобщи в петък, че третият мандат ще даде на ДПС. Всички политически сили заявиха, че няма да съставят правителство в рамките на този мандат и затова се върви към служебен кабинет. Протестиращите обаче настояват за програмно правителство, а парламентът да не спира работа, за да приеме важни закони. Междувременно, държавният глава и –за днес заседание на Консултативния съвет за национална сигурност, който да обсъди рисковете и заплахите за стабилността на страната, произтичащи от политическата и социалната криза. За политическата ситуация и за това, какво представлява исландският модел, за който настояват протестиращите и доколко той е приложим у нас ще разговаряме сега с политолога доц. Анна Кръстева, която вече е на пряката ни телефонна линия. Добро утро.
Анна Кръстева: Добро утро.
Водещ: Преди да преминем към “Исландския модел”, доц. Кръстева, възможно ли е партиите да променят позициите си относно реализирането на правителствен мандат. БСП, втората партия, на която утре ще бъде връчен такъв мандат и третата ДПС?
Анна Кръстева: Мисля, че в случая партиите са предвидими и можем да им се доверим, че няма да приемат мандата. Просто, ситуацията в момента е такава, че никой не иска да поеме горещият картоф. Никой не би желал да управлява със собствения си партиен мандат. Така, че от една политическа прагматика бих казала съвсем категорично можем да направим изводът, че никой не иска в момента да поеме властта, което показва все пак ясно, че партиите чувстват, че нямат нито експертния потенциал, нито управленски капацитет, нито със сигурност политическата воля.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Доц. Анна Кръстева: Евроинтеграцията има нужда от много по-демократична Украйна от тази, която виждаме да кристализира на изборите

Доц. Анна Кръстева: Евроинтеграцията има нужда от много по-демократична Украйна от тази, която виждаме да кристализира на изборите

30 Октомври 2012 | 12:21 | Радио "Фокус"
Доцент Анна Кръстева, политолог, в интервю за предаването „Добро утро, България” на Радио „Фокус”

Водещ: В неделя в Украйна се проведоха парламентарни избори. Според получените резултати след 80% обработени протоколи, управляващата Партия на регионите на Виктор Янукович набира 32,4%, „Отечество” на Юлия Тимошенко 23,73%, Комунистическата партия на Украйна – 14,11%, УДАР на
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Доц. Анна Кръстева: Франсоа Оланд ще бъде или „господин Растеж”, или „господин Антирастеж”

Доц. Анна Кръстева: Франсоа Оланд ще бъде или „господин Растеж”, или „господин Антирастеж”

15 Май 2012 | 14:45 | Радио "Фокус"
Доц. Анна Кръстева, политолог, в интервю за Радио „Фокус”

Водещ: Доц. Кръстева, как ще запомним Никола Саркози като френски президент?
Анна Кръстева: Като една от най-ярките личности, като един от най-активните, със сигурност най-активният президент на петата република. Никой преди него и след него няма да може да го конкурира в тази хиперактивност. Това беше неговата запазена марка, това беше ролята, която пожела, това беше ролята, която игра през цялото време на своя мандат. Тази хиперактивност даде редица резултати, той искаше Франция да има изключително активна външна политика, която в редица отношения успя успешно да реализира. Да си припомним само активната роля на Франция, която ръководи западните военни операции в Либия 2011 година. Франция беше тази, която от името на Европейския съюз играеше ролята на медиатор между Грузия и Русия 2008 година. Той върна френските войски под командването на НАТО - една изключителна смела външнополитическа стъпка. Наистина една ярка, запомняща се външна политика.
Водещ: А и връщането на нашите сестри в България, зад което едва ли стоят само неговите усилия.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Доц. Анна Кръстева: Имиграцията у нас е образована и икономически активна

Доц. Анна Кръстева: Имиграцията у нас е образована и икономически активна

17 Декември 2009 | 06:00 | Агенция 'Фокус"
За броя на имигрантите у нас, за чужденците без статут, за положителните и отрицателни практики на страните членки на Европейския съюз в тази посока Агенция „Фокус” разговаря с доц. д-р Анна Кръстева – ръководител на „Център за европейски бежанци, миграционни и етнически изследвания”.

Фокус В публичното пространство има различни предположения за броя на имигрантите в България - от 50 000 до 150 000 души. Каква е истината?
Анна Кръстева Със самото поставяне на въпроса, се очертава ситуацията в България, която може да се резюмира с това, че няма точни официални данни. Данните, които се изнасят в публичното пространство, често са експертни оценки. Нормалният изследовател не може да преброи мигрантите, за това има специализирани институции като МВР, които издават документите и от друга страна статистиката, която брои населението и всички отделни групи. Това са институциите, които имат инструментите, финансите, с които те трябва да произведат тези цифри и да ги споделят с обществото. За съжаление няма регулярен публичен достъп до тези цифри. Категорично мога да кажа, че от наблюденията си на терен, цифри като 160 000 души и трикратно увеличение на имигрантите за последните години не се основават на реални тенденции. Нямаме такъв увеличен поток в последните години.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Привърженици на теорията на конспирацията откриха двойничка на Грета Тунберг. 21 ноември 2019  г.
Привърженици на теорията на конспирацията откриха двойничка на Грета Тунберг. 21...

ВИДЕО
Безпрецедентно наводнение във Венеция
Безпрецедентно наводнение във Венеция
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.