НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 12:20


СВЪРЗАНИ МНЕНИЯ

Заместник-кметът на Община Карлово Антон Минев: В делото на Васил Левски не може да се намери нищо отрицателно

Заместник-кметът на Община Карлово Антон Минев: В делото на Васил Левски не може да се намери нищо отрицателно

19 Февруари 2013 | 16:58 | Агенция "Фокус"
Заместник-кметът на Община Карлово Антон Минев по повод 140-годишнината от обесването на Васил Левски, пред Агенция „Фокус”.

Фокус: Днес се навършват 140 години от смъртта на Васил Левски. По какъв начин Община Карлово ще отбележи датата?
Антон Минев: По традиция всяка една годишнина, свързана с гибелта на Апостола на българската свобода, се отбелязва със събития, които са традиционни в културния календар на Община Карлово. На 18 февруари в 10.00 часа сутринта се проведе среща-разговор с участието на проф. Иван Стоянов по тема за Апостола и Освобождението на България, за имперските интереси, генералските успехи и саможертвата на войни и опълченци. Тази среща-разговор е организирана по инициатива на Националния музей „Васил Левски” в гр. Карлово.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Кметът Даниел Панов: Община Велико Търново залага на мартеницата в кандидатурата си за културна столица на Европа

Кметът Даниел Панов: Община Велико Търново залага на мартеницата в кандидатурата си за културна столица на Европа

7 Януари 2013 | 12:18 | Агенция "Фокус"
Кметът на Община Велико Търново Даниел Панов в интервю за Агенция „Фокус”

Фокус: Г-н Панов, каква е равносметката Ви за 2012 г.?
Даниел Панов: Моята равносметка е, че въпреки трудностите, въпреки продължаващата криза, Община Велико Търново стои добре и се справя успешно с предизвикателствата, които стоят пред нас. Не е лесно, но въпреки това мисля, че се справяме добре с ресурсите и възможностите, които имаме. Получихме заслужено признание за община, която има изключително висока успеваемост по Оперативна програма „Регионално развитие”. Постигнахме много в усилията си да работим по приоритетите от управленската си програма: подобряване състоянието на обществената инфраструктура, повишаване нивото на туристическия ни продукт, успешни политики в областта на културата, науките, образованието, работата с младите хора и спорта. Най-важно е каква е равносметката за 2012 година на гражданите на Община Велико Търново. За мен най-важно е как те се чувстват, как оценяват онова, което се е случило чрез собствения си живот, през онова, което се е случило в и със семействата и най- близките им и обичани хора.
Фокус: Кои бяха най-успешните проекти и дейности на общината?
Даниел Панов: Трудно ми е да степенувам кои са най-успешни. От гледна точка на стратегията ни за развитието на Велико Търново и общината много значим е мащабният проект за подобряване на ВиК структурата. В рамките на І-и етап на проекта с над 42 млн. лв. подменяме ВиК структурата в старата и централна градска част, очакваме да сведем загубите по преносната мрежа от 70 на 20 %.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Кметът Николай Димитров: Няма нарушение от страна на Община Несебър относно спорния парцел от 29 декара

Кметът Николай Димитров: Няма нарушение от страна на Община Несебър относно спорния парцел от 29 декара

4 Януари 2013 | 15:09 | Агенция "Фокус"
По повод спорния парцел от 29 декара в община Несебър Агенция „Фокус” разговаря с кмета на черноморската община Николай Димитров.

Фокус: Г-н Димитров, каква е вашата позиция за спорните земи в община Несебър?
Николай Димитров: Дали има проблем или не, не мога да кажа. През 2007 г. юни месец по настояване на собственика на земята – държавата се започва процедура за изготвяне на Подробен устройствен план (ПУП) и промяна на предназначението на тази земя. Във всички документации тази земя се води държавен горски фонд. Не е публична, а частна държавна собственост. 2007 г. юни месец по искане на тогавашната Национална агенция по горите се започна преписка за промяна на предназначението на тази земя. Изготвя се Подробен устройствен план и се пуска заповед за влязъл в сила такъв след представянето на всички документи от РИОСВ. Национално управление по горите от 20 юли 2007 г. дава съгласие да се процедира този план и той е приет със заповед на тогавашния кмет на Несебър – инж. Магдалена Мандулева. Тази заповед има срок за обжалване и от там тръгват процедури по промяна на предназначението на тази земя.
Фокус: Как ще коментирате твърдението на еколозите, че това са защитени територии?
Николай Димитров: Господин министърът каза - „ако някой твърди, че това са дюни, трябва да се докаже и ако се докаже, вече Министерството на околната среда и водите (МОСВ) и заинтересованите лица могат да заведат съдебен иск за прекратяване на сделката или за обявяване на нищожност.
Фокус:Кой трябва да направи експертната оценка дали това са дюни?
Николай Димитров: Това трябва да го каже този, който го твърди. МОСВ по всички документи, които има от 1999 г, когато са влезли съустройствените планове в тази територия, и от всички документи, които издава Регионална инспекция околна среда и води (РИОСВ) Бургас към 2006 г., 2007 г. и 2008 г. не фигурира, че това са дюни. Не съм специалист и не мога да кажа дали са дюни, предполагам министърът може да каже.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Кметът Любомир Петков: Финансовите резултати на община Ракитово са обнадеждаващи и дават оптимизъм за 2013 г.

Кметът Любомир Петков: Финансовите резултати на община Ракитово са обнадеждаващи и дават оптимизъм за 2013 г.

2 Януари 2013 | 12:03 | Агенция "Фокус"
Кметът на община Ракитово Любомир Петков в интервю пред Агенция „Фокус”.

Фокус: Г-н Петков, каква е равносметката Ви за свършеното в общината през 2012 г.? От какво сте най-доволен и какво не успяхте да свършите?
Любомир Петков: Бих казал, че общината може да приключи годината като една успешна година предвид трудното финансово положение, в което я заварихме в края на миналата година. Бяха направени всички усилия за финансовото стабилизиране на общината, бяха предприети доста мерки, разходите бяха ограничени. Бюджетът беше направен изключително добре и стегнат по пера, който ние следвахме през годината. В края на годината финансовите резултати са обнадеждаващи и дават оптимизъм за 2013 г.
Фокус: Стопихте ли задълженията на общината, оставени от старото ръководство?
Любомир Петков: В известна степен успяхме да се справим след помощта, която ни беше оказана от Министерство на финансите и от правителството. Остава един голям проблем с ДФЗ за проект, извършен 2005-2008 г. Надявам се, че до средата на следващата година ще бъде разрешен този финансов проблем. Той е ключов за развитието на общината като цяло.
Фокус: Каква е стойността на задълженията към този момент?
Любомир Петков: Само това голямо задължение, което има общината, остава около 4 милиона лева, но тази сума се дължи от Държавен фонд „Земеделие” към общината и тя съответно да се разплати със заема, който е теглила и с фирмата, която е изпълнила проекта. Като цяло, това е последното голямо задължение на общината. Да се надявам, че нови задължения от старото ръководство няма да има през новата година, защото след октомври и ноември тези искания чувствително намаляха, тези фактури, договори и т.н. Надявам се, че през новата година няма да има такива стари задължения от предишното управление на общината.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
 Честването на Фестивала на светлините в Берлин. 14 октомври 2019 г.
Честването на Фестивала на светлините в Берлин. 14 октомври 2019 г.

ВИДЕО
Панихида в памет на загиналите бе отслужена на връх Каймак-Чалан
Панихида в памет на загиналите бе отслужена на връх Каймак-Чалан
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.