НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 09:15


СВЪРЗАНИ МНЕНИЯ

Любомир Кючуков: Неприемливо е отвън да се предлага вариант за име на Македония

Любомир Кючуков: Неприемливо е отвън да се предлага вариант за име на Македония

15 Април 2008 | 16:33 | радио "Фокус" - Пирин
Любомир Кючуков, заместник-министър на външните работи в интервю за радио ‘‘Фокус’’ - Пирин

Фокус: Г-н Кючуков какъв беше поводът за срещата Ви с областния управител на Благоевград Владимир Димитров ?
Любомир Кючуков: Поводът за срещата беше външната политика на България, отношенията със съседите, и разбира се, през тази призма, мястото на областта в тези отношения, като се има предвид, че тя се намира на границата с Гърция и със Сърбия.
Фокус: Как приемате последните събития в МВР, оставката на Румен Петков. Закъсняла ли е тази оставка, логичен ход ли беше, беше ли плод на политически натиск?
Любомир Кючуков: В чисто политически план процесите, които в момента протичат, биха могли да дадат един много силен политически и фактически знак по отношение на проблемите, които трябва да бъдат решавани.
Фокус: Изразиха се много мнения – че е закъсняла оставката, че не е била необходима. Какво е Вашето мнение – закъсня ли тази оставка?
Любомир Кючуков: Не бих я поставил във времеви рамки. По – важно е какво следва и как се решават проблемите. Това, което има пряко отношение към дейността на държавата и нейното представителство в международните структури и най – вече в ЕС, е да се намери този подход, който да реши проблемите. Имам основания да твърдя, че точно това се случва, защото никой не би могъл да каже, че това са проблеми от вчера или от оня ден. Това са проблеми, които са се трупали с години и самият факт, че сега се бърка дълбоко в раната, според мен може да има само позитивно и оздравително значение.
Фокус: Според Вас какво вътрешно ведомство ще наследи следващият вътрешен министър и необходими ли са още кадрови промени, каквито явно ще има?
Любомир Кючуков: Не бих се наел да давам съвети по отношение на МВР. Мисля, че един от проблемите на българската политика е това, че не всеки се занимава с това, което е в рамките на професионалните му възможности, за това бих предпочел да коментирам външната политика.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Любомир Кючуков: България подкрепя всички усилия, свързани с работата в процеса “Ахтисаари”

Любомир Кючуков: България подкрепя всички усилия, свързани с работата в процеса “Ахтисаари”

10 Февруари 2007 | 12:19 | Дарик радио. “Седмицата”
Любомир Кючуков, зам.-министър на външните работи, в интервю за предаването "Седмицата"Водещ: България как приема този план, като неформална независимост или като всъщност запазване на възможността на запазване на сръбското влияние в Косово?
Любомир Кючуков: Първо, бих искал да кажа, че всичко това, което казахте за плана, е вярно, с изключение на етикета. Контролирана независимост, този термин отсъства в документите, които Ахтисаари е предложил, това са вече въпрос на трактовки. В неговото предложение липсва точно формулата по отношение на статута. Описани са всички съдържателни елементи на бъдещ статут, но самата формула е проблем, който трябва да се реши от международната общност.
Водещ: Това прилича ли на познатия от българската история момент, когато България се обединява с Източна Румелия в едно княжество, което формално остава васално, и чак до 1908 година се води държавен глава турският султан. Това вече се е случвало на Балканите. Може ли да се направи тази аналогия, според вас?
Любомир Кючуков: Във всяка аналогия има и истина, и от друга страна всяка аналогия е и релевантна, от гледна точка на различните условия, в които се развиват събитията, но що се отнася до българската позиция, тъй като затова стана дума в самото начало.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Любомир Кючуков: България ще осъществи трансформацията на сътрудничеството в Югоизточна Европа

Любомир Кючуков: България ще осъществи трансформацията на сътрудничеството в Югоизточна Европа

9 Септември 2006 | 16:55 | Агенция Фокус
В Загреб се провежда двудневна международна конференция “Предизвикателства на регионалното сътрудничество”. Тя се организира в рамките на хърватското председателството на Процеса за сътрудничество в Югоизточна Европа (ПСЮИЕ). Заместник-министърът на външните работи Люмобир Кючуков участва във форума.

Фокус: Господин Кючуков участвате в международната конференция “Предизвикателства на регионалното сътрудничество” в Загреб. Кои са основните теми, които се обсъждат в рамките на форума?
Любомир Кючуков: Основната тема на форума в Загреб е една и тя е как регионът да поеме върху себе си цялата тежест на сътрудничеството в Югоизточна Европа. Това е регионалната принадлежност на сътрудничеството. Темата беше обсъждана през призмата на постепенното предаване на функциите на двигателя на този тип сътрудничество – Пакта за стабилност. Той беше иницииран преди седем години като инструмент на Европейския съюз за подпомагане на региона. Функциите се прехвърлят към Процеса за сътрудничество в Югоизточна Европа (ПСЮИЕ). Това е автохтонна форма, обхващаща страните от региона и структурирана в тези рамки.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Взрив в Кабул 18 Август 2019 г.
Взрив в Кабул 18 Август 2019 г.

ВИДЕО
Радиоверига и информационна агенция Фокус
Радиоверига и информационна агенция Фокус
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.