НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 16:48


СВЪРЗАНИ МНЕНИЯ

Евгени Кирилов: Черноморският съюз ще гарантира сигурност, стабилност и разширено сътрудничество между страните

Евгени Кирилов: Черноморският съюз ще гарантира сигурност, стабилност и разширено сътрудничество между страните

22 Октомври 2008 | 13:34 | Агенция "Фокус"
Европейският депутат от групата на ПЕС Евгени Кирилов в интервю за Агенция „Фокус”

Фокус: Г-н Кирилов, защо е необходимо да бъде създаден Черноморски съюз, чиято идея за създаването му лансират от Партията на социалистите в Европейския парламент?
Евгени Кирилов: Това е идея на Партията на европейските социалисти, която се радва на доста добра подкрепа. Създаването на такъв съюз е безспорно в интерес на всички страни в близост до Черно море, особено в интерес на България, която се намира на източната граница на Европейския съюз заедно с Румъния. Чрез един такъв съюз ще могат да се осигурят възможности за едно по-добро сътрудничество между страните.
Фокус: Кои държави трябва да влязат в този съюз?
Евгени Кирилов: Идеята е да бъде обвързано сътрудничеството между страните, които географски са около Черно море. Това включва Турция и Русия, но така или иначе, съюзът ще има за цел да осъществи по-задълбочени връзки с Азербайджан, с Каспийския регион, така че той има една стратегическа насоченост.
Фокус: Като че ли има представители на ПЕС, които обаче не искат Русия да членува в такъв съюз?
Евгени Кирилов: Нямам такива впечатления. Никоя страна не трябва да бъде изолирана от този съюз, напротив, разчита се на активна и конструктивна роля от страна и на Русия, както и на всички останали страни.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Евгени Кирилов: Европейският съюз ще изиграе най-важната роля за разрешаването на конфликта в Южен Кавказ

Евгени Кирилов: Европейският съюз ще изиграе най-важната роля за разрешаването на конфликта в Южен Кавказ

28 Август 2008 | 06:12 | Агенция "Фокус"
Евгени Кирилов, евродепутат от групата на ПЕС и член на Делегацията за парламентарно сътрудничество със страните от Южен Кавказ в Европейския парламент, в интервю за Агенция „Фокус”

Фокус: Г-н Кирилов, Вие сте член на Делегацията за парламентарно сътрудничество със страните от Южен Кавказ в Европейския парламент. Колко заседания годишно провежда делегацията?
Евгени Кирилов: Осъществява се годишно едно заседание в съответната страна - да кажем в Грузия, в Азербайджан или в Армения, и едно в Европейския парламент. През първата половина на годината вече имаше заседания в съответните страни, предстои есента. Сега съответно да се провеждат и в Европейския парламент. Вероятно ще има сега и някои извънредни заради напрежението в Южен Кавказ.
Фокус: Вие смятате ли, че Европейският съюз ще изиграе ролята на основен посредник между Грузия и Русия за разрешаването на конфликта в Южен Кавказ по принцип и каква е европейската позиция особено след признаването на двете области (Абхазия и Южна Осетия) за независими от страна на Русия?
Евгени Кирилов: Тепърва, разбира се, европейската позиция ще се оформя в детайли, но териториалният интегритет на Грузия не стои под въпрос. Знаете, че всяко коригиране или сливане на нови граници не води до нищо добро. Разбираема е руската позиция в тази ситуация, но това не означава, че тя ще намери подкрепа от страна на Европейския парламент и европейските институции.
Фокус: Тоест подозирате, че за някаква промяна на грузинските граници едва ли ще се говори и ще има такава подкрепа? Но все пак не се ли забавя официалната позиция на Европейския съюз?
Евгени Кирилов: В основни линии тя вече беше изразена. Както знаете, имаше и специална среща на външните министри по този въпрос. Естествено ситуацията продължава да бъде сериозна. Някои си въобразиха, че може да има силови предложения на подобни конфликти и напрежения и че е отговорен за Южна Осетия и Абхазия и това значително усложни цялостната ситуация. Европейският съюз изпълнява именно посредническата роля за трайно решение на това напрежение в Южен Кавказ, трябва да бъде максимално обективен и принципен и поради това и позицията е такава, каквато е и в момента.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Евгени Кирилов: Страховете от предсрочни избори ще преминат

Евгени Кирилов: Страховете от предсрочни избори ще преминат

16 Юни 2008 | 08:29 | БНР, „Преди всички”
Евгени Кирилов, евродепутат от групата на социалистите в Европейския парламент


Водещ: Месеци наред повтаряме като мантра тази дата – 16 юни, защото, знаете, именно днес директорът на Генералната дирекция „Разширяване” в Еврокомисията Майкъл Лий ще получи от страната доклада за това как България усвоява европейските фондове. Точно в 9.00 часа брюкселско време докладът ще бъде на бюрото на Майкъл Лий. Така се спазва поставеният срок за отговор на изпратеното от него критично писмо. Вчера по „Хоризонт” вицепремиерът за еврофондовете Меглена Плугчиева каза, че докладът е съставен на базата на подробни изследвания и констатации. Знаете, откакто Плугчиева стана вицепремиер за еврофондовете работата определено се задвижи доста по-сериозно. В ефира на „Хоризонт” се е евродепутатът
Евгени Кирилов. Здравейте, г-н Кирилов.
Евгени Кирилов:Здравейте и на вашите слушатели.
Водещ: Първо да ви питам как ви се струва казаното от Джефри ван Орден, че не е изключено България да не получи всички средства от еврофондоевте и причината е липсата на решителност за борба с ендимичната, по думите му, корупция у нас. Как ви се струва?
Евгени Кирилов: Достатъчно критично. Разбира се, Джефри ван Орден е сред хората, които наистина вземат присърце интересите на България. Вероятно това изявление е продиктувано от това, че трябва да се върши работа в този период и не само в този, и не само кампанийно. Разбира се, що се отнася до средствата, това е така, но има огромно значение на какви релси ще сложим цялата система на контрол, колко прозрачна тя ще бъде сега, за да не се налага в бъдеще да ни отнемат средства. Така че нещата са взаимно свързани.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Евгени Кирилов: Предпазна клауза от Европейската комисия надали ще ни бъде наложена

Евгени Кирилов: Предпазна клауза от Европейската комисия надали ще ни бъде наложена

8 Май 2008 | 16:29 | Агенция "Фокус"
Как българските евродепутати могат да помогнат за усвояването на средствата от Европейския съюз - отговорите даде евродепутатът Евгени Кирилов в интервю за Агенция „Фокус”.

Фокус: Г-н Кирилов, на 7 май (вчера) вицепремиерът Меглена Плугчиева организира среща в Брюксел с представители на България и евродепутати като вас, имащи отношение към европейските фондове. С какво впечатление останахте след срещата?
Евгени Кирилов: Вицепремиерът по еврофондовете Меглена Плугчиева организира среща в представителството на България в Европейската комисия в Брюксел. Аз присъствах на нея. На срещата беше обсъждано най-общо нашата готовност и оценката на ситуацията по отношение на използването на Структурните и Кохезионния фондове. Бяха обсъждани и дългосрочни въпроси, свързани с капацитета за усвояване на средства.
Фокус: Г-жа Плугчиева обърна ли се към българските евродепутати с някакви по-конкретни изисквания или помощ при усвояването на европейските средства?
Евгени Кирилов: Срещата беше по-скоро за обмен на информация. Тя се интересуваше от нашите виждания как по-добре да заработи процесът по усвояване на средствата. Общата оценка беше, че в България имаме нужда от ускорение на тези процеси. Необходими са подобаване на одита и на контрола при усвояването на средствата. Основното, за което разговаряхме, беше за капацитета за подготовката на проектите и тяхното експедитивно управление, за да може да се вдигне процентът на успеваемостта в бъдеще. За миналата година е ясно, че никоя страна не е усвоила средствата още в първата година от седемгодишния период на подпомагане, тъй като първата година обикновено се одобряват националната референтната рамка и самите европейски програмите.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
In memoriam. Красимир Узунов.
In memoriam. Красимир Узунов.

ВИДЕО
Агенция „Фокус“ бе отличена в петото издание на „Компания на годината“
Агенция „Фокус“ бе отличена в петото издание на „Компания на годината“
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.