НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 21:04


СВЪРЗАНИ МНЕНИЯ

Доц. Юлия Джоргова: Хората със сърдечни оплаквания могат да дойдат директно в “Света Екатерина”, а не да посещават първо личния си лекар

Доц. Юлия Джоргова: Хората със сърдечни оплаквания могат да дойдат директно в “Света Екатерина”, а не да посещават първо личния си лекар

7 Август 2007 | 06:00 | Агенция "Фокус"
Какво сочи статистиката за сърдечно-съдовите заболявания в България? Паднала ли е възрастовата граница за поява на сърдечни проблеми? Защо българите не ходят на профилактични прегледи? Отговор на тези и други въпроси даде за Агенция “Фокус” доц. Юлия Джоргова, ръководител на Клиниката по кардиология в УНСБАЛ “Света Екатерина”.

Фокус: Доц. Джоргова, според последното проучване на Националния статистически институт (НСИ) България е страната с най-много смъртни случаи от сърдечно-съдови заболявания в Европейския съюз, как ще коментирате тези данни?
Доц. Юлия Джоргова: Да, за съжаление статистическите данни от 2006 г. излязоха наскоро и наистина отново - това не е за първа година - на първо място по смъртност са болестите на сърдечно-съдовата система, като смъртността от тях е 66,4% от общата смъртност на страната. По-тревожното е, че сме на първо място от страните в Европейския съюз и то не с малко. За съжаление от средната бройка на смъртност при мъже и жени за 27-те страни-членки на Евросъюза, ние сме близо с три пъти по-висока смъртност при жените и два пъти по-висока смъртност при мъжете. Прави впечатление също така, че по-значително увеличение имаме за смъртността при жените. Това е един комплексен показател. Трудно може с една дума да се коментира. Причините са комбинирани, но и първичната профилактика, и вторичната профилактика на тези заболявания не е достатъчно добре обхваната. Да вземем за пример пациентите, които достигат до нас, до болницата, до “Света Екатерина” - това са пациенти от цялата страна. За съжаление голям процент от тях, близо 80% са пациенти с вече прекаран инфаркт.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Доц. Юлия Джоргова: Една от големите грешки в България е, че не инвестираме в младите си хора

Доц. Юлия Джоргова: Една от големите грешки в България е, че не инвестираме в младите си хора

7 Ноември 2006 | 08:18 | Агенция "Фокус"
Преди седмица в София се проведе Десетият Национален конгрес по кардиология. По време на конгреса бяха представени новостите в тази област на медицината - лекарства, методики и технологии. Какви са изводите, които се правят след форума? Какво е мястото на България в съвременната кардиология? Какви са проблемите пред които се изправят българските специалисти? Отговор на тези и други въпроси даде за Агенция “Фокус” доц. Юлия Джоргова, завеждащ Клиниката по кардиология в Университетската национална специализирана болница за активно лечение “Света Екатерина”

Фокус: Доц. Джоргова, преди седмица в София се проведе Десети национален конгрес по кардиология, а вие сте един от главните му организатори. Какви са изводите, коrто правите след конгреса и доколко българската кардиология е съизмерима с тази в останалите европейски страни?
Доц. Юлия Джоргова: Конгресът протече много интересно. За първи път на този конгрес присъства сериозно представителство от страна на Европейското дружество по кардиология. В конгреса участва президентът на Европейското дружество до месец август - Михал Тендера и бъдещият президент проф. Роберто Ферари. Те бяха наши гости на конгреса.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Остават броени дни до срещата на Г-20 в Осака. 26 юни 2019 г.
Остават броени дни до срещата на Г-20 в Осака. 26 юни 2019 г.

ВИДЕО
Агенция „Фокус“ бе отличена в петото издание на „Компания на годината“
Агенция „Фокус“ бе отличена в петото издание на „Компания на годината“
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.