Президентите на Русия и Франция Владимир Путин и Еманюел Макрон са обсъдили последните събития от войната в Украйна по телефона, като разговорът се е провел по инициатива на Париж, съобщава официалният сайт на Кремъл.

Съгласно съобщението на руското президентство, са обсъдени различни аспекти от ситуацията около Украйна. Владимир Путин е подчертал, че системният обстрел от украинските военни на територията на Запорожката АЕЦ създава опасност от мащабна катастрофа, която може да доведе до радиационно замърсяване на огромни територии.

Президентите са отбелязали важността на възможно най-скорошното изпращане на мисия на МААЕ в атомната електроцентрала, която да оцени реалната ситуация на място. Руската страна е потвърдила готовността си да окаже необходимото съдействие на инспекторите на Агенцията.

Владимир Путин е припомнил и поканата към експерти от секретариата на ООН и Международния комитет на Червения кръст да посетят следствения арест в Еленовка, където в резултат на ракетен удар, предполагаемо от въоръжените сили на Украйна, загинаха голям брой украински военнопленници.

Освен това президентът на Русия е информирал френския си колега за изпълнението на подписаното на 22 юли в Истанбул "пакетно“ споразумение за износ на украинско зърно от черноморските пристанища и износ на руски хранителни продукти и торове на световните пазари. Путин е обърнал внимание на факта, че все още съществуват пречки пред споменатия руски износ, което не допринася за решаването на проблемите, свързани с осигуряването на глобалната продоволствена сигурност.

Президентите на Русия и Франция са се договорили да продължат контактите по поставените и други въпроси.

Превод и редакция: Иван Христов