Ралф Шулер, бивш водещ журналист в Bild, преди време подаде оставка заради идеологически натиск, напомнящ на практиките в бившата Германска демократична република (ГДР). Той разказа за преживяванията си пред унгарски седмичник, предава електронното издание Hungary Today.

В интервю за "Мандинер“, един от водещите политически журналисти в Германия обясни защо е подал оставка от работата си.



Ралф Шулер, ръководител на парламентарния отдел на Bild заяви, че докато издателят Axel Springer "винаги публично декларира своята опозиция срещу идеологическото мислене, е ясно, че стратегическите съображения на издателската компания са го накарали да застане на страната на движението на дъгата“.

Журналистът подчерта значението, което придава на борбата с дискриминацията по полов признак. Но издателят сега настоява служителите му да "застанат твърдо с ЛГБТК+ движението“. Шулер обвини издателя в идеологически натиск. "Журналистиката никога не може да бъде патрон на което и да е движение“, подчерта той.

Журналистът, който е израснал в ГДР, каза, че "културата на отричане (cancel култура), често използвана от "движението на дъгата“, отразява практиките отпреди 1989 г.

Унгарската национална медийна асоциация (MNSZ) излезе с изявление в подкрепа на Ралф Шулер. Те пишат: MNSZ "наблюдава с нарастваща загриженост терора на либералното мнение, който става все по-разпространен в германската преса“. Те добавята, че организацията е "готова да покаже солидарност с тези членове на лявата преса в Унгария, които се осмеляват да се изправят срещу диктатурата на дъгата, която смазва свободната мисъл“.

Балаш Орбан, политическият директор на министър-председателя, също написа за интервюто на "Мандинер“ на страницата си във Фейсбук. "Идеологическият възход на ЛГБТК+ движението на Запад предизвиква нарастващо съпротивление“, заявява той.

Превод и редакция: Иван Христов