Христо Алексиев, вицепремиер по икономическите политики и министър на транспорта и съобщенията, отговаря на въпроси на Илиана Беновска на пресконференция от 19-и август 2022 г., излъчена директно в youtube.com/Беновска пита-Радио К2, във facebook.com/iliana.benovska и по Радио К2 на 93.9MHz.

във facebook.com/iliana.benovska , в youtube.com/Беновска пита-Радио К2> и по Радио К2 на 93.9MHz.







Илиана Беновска: Г-н вицепремиер Алексиев, стиснахте си ръка със Сърбия, очевидно ще продължите да я разтърсвате и след 44-ия ден, който ни очаква след днешния ден, това е денят, в който вероятно ще имаме 48 Народно събрание! Само 44 дни! Така че искам да Ви приземя. Какво се случва с енергетиката в България? Вие ръководите щаба. До довечера трябва да сме наясно ще имаме ли танкери, газ, разтечняване, терминал. Обхванете този въпрос!

Вторият ми въпрос – имахте знакова среща в началото на мандата с превозвачите. Оттам нататък сякаш всичко затихна!



Христо Алексиев: Не е така!



Илиана Беновска: Какво направихте и какво ще облекчи индустрията и превозите?

И третият ми въпрос е доколко, говорейки за сръбските проблеми и комуникация с България, ще успеете да решите проблема с Дунав мост Видин, Дунав мост Русе и "Капитан Андреево“? Това са невралгичните точки!



Христо Алексиев: По отношение на темата енергетика, аз там казах много ясно – ние трябва да работим много систематично! Затова имаме ясни приоритети, ясен план. Мисля, че показахме, че първите неща, които трябваше да се случат, пак повтарям какви бяха нашите приоритети – на първо място интерконектора с Гърция, за да може оттам да получаваме количествата евтин азерски газ. Вие видяхте конкретни действия всеки ден в тази посока.

На второ място, като приоритет, беше финансовото стабилизиране на "Булгаргаз“. Защото аз казах много ясно, каквито и доставки да искаме и да имаме – те трябва да бъдат заплатени, те трябва да бъдат гарантирани, те трябва да бъдат авансирани! Като цяло пазарът на енергоресурси се промени тотално в последните няколко дни. Което означава по-високи цени, искания за авансови плащания. И ние трябваше да осигурим необходимия паричен поток на "Булгаргаз“, като обществен оператор и доставчик, за да можем да гарантираме тези количества. След това, и в момента работим по това, ние трябва да намерим необходимите количества, но не просто да ги намерим, а да намерим тези количества на най-добра цена за бита и за бизнеса. Работим по този въпрос. Следващата седмица ще имаме резултати.



Илиана Беновска: До довечера какъв резултат ще имаме?



Христо Алексиев: Не е само това въпросът. Въпросите са много. Затова трябва всички въпроси да се адресират и да се работи систематично. Това е един отделен въпрос от целия формат на въпроси. Искам да ме разберете правилно. Нашата цел е да осигурим необходимите количества газ на най-добрата и оптимална цена. Защото тя се плаща от всички нас, от бизнеса и от хората. И призовавам за по-малко идеология по тези теми! Защото идеологията не храни хората, нито топли хората, нито помага на индустрията да работи! Тя е за едно друго поле на действие и призовавам да бъдем малко по-прагматични в това отношение, и систематични!



Илиана Беновска: Моля да отговорите за превозвачите!



Христо Алексиев: В момента работим по две неща. Те са дали техните предложения за ТОЛ системата. Коментирана е с МРРБ ТОЛ системата и с АПИ. Както казах миналия път до 3 седмици ще имаме конкретно предложение за едно по-добро структуриране на ТОЛ системата, за да може тя повече да работи в полза на българските превозвачи!



Илиана Беновска: За "Капитан Андреево“, за Дунав мост Видин и Русе?



Христо Алексиев: Там има на високо ниво сформирана работна група, която започва да работи от понеделник по всички гранични преходи. Ще бъдат поканени превозвачите на нейните заседания, за да изложат всички проблеми. За съжаление тази седмица, която мина, малко кризисно трябваше да действаме по отношение на Русе, но разберете, ние сме от няма и 20 дена тук, а има проблеми, натрупани от повече от 20 години и няма как всички да бъдат решени. Затова пак казвам – действа се приоритетно и систематично!