Аугустин Пальокай, известният кореспондент в Брюксел на най-авторитетното косовско издание Koha Ditore, казва, че в Европейския съюз вчерашната среща между премиера на Косово Албин Курти и президента на Сърбия Александър Вучич се смята за най-добрата среща, която двете преговарящи страни са имали досега.

Пальокай отбелязва, че въпреки факта, че е имало повече разногласия, отколкото споразумения между страните на срещата, и Курти, и Вучич са разбрали, че трябва да работят заедно, за да постигнат конкретни резултати.

"Това, което се говори от представителите на ЕС, е, че срещата е била много трудна... но източник от ЕС каза, че никога не е имало по-добра среща между Курти и Вучич, защото за първи път те са изразили своите виждания за това как виждат нормализиране на отношенията между двете страни. Въпреки че не е постигнат конкретен резултат, самият факт, че трябва да работят заедно за намаляване на напрежението, се смята за добра новина за ЕС и международната общност“, обяснява кореспондентът на Koha Ditore.

Той добави, че през изминалата нощ специалните посредници на ЕС и САЩ за диалога Мирослав Лайчак и Габриел Ескобар са разговаряли със сръбския президент Вучич за нова среща, а Лайчак и други представители на ЕС също са имали среща с косовския премиер Курти.

"Това не са спекулации, беше казано от представители на ЕС, че контактите продължават... Впечатлението е, че страните трябва да се въздържат от изявления, затова нямахме изявления от никого. Въпреки това Вучич прави изявления чрез социалните мрежи или чрез сръбски официални лица и това не е първият път, когато Сърбия прави драми, но от това не може да се прочете много“, отбелязва още Пальокай.

По думите му в четвъртък за първи път се е чуло от представители на ЕС, че е дошъл моментът да започнат дискусии за цялостно споразумение.

"Това е така, защото те разбират, че много от проблемите, които се появяват на място, са резултат от недоразумения по въпроса за нормализиране на отношенията“, завършва кореспондентът на Koha Ditore.

Превод и редакция: Иван Христов