Днес, в координация между Министерството на вътрешните работи и Министерството на здравеопазването, бяха транспортирани три деца и двама възрастни сръбски граждани, оставени на лечение в болницата в Стара Загора, съобщиха от пресцентъра на МВР. Те бяха хоспитализирани след като пострадаха при пътния инцидент с автобус, преобърнал се на АМ "Тракия“.

Малко след 09.00 часа реанимобилите, ескортирани от полиция, тръгнаха от УМБАЛ в Стара Загора към ГПУ-Калотина. Със съдействието на Главна дирекция “Гранична полиция" линейките бяха ескортирани и пропуснати по т.нар. свободен коридор и поети от сръбски медицински екипи.

Припомняме, че веднага след първоначалните действия на екипите за овладяване на ситуацията с тежкия пътен инцидент, в резултат на създадената съвместна организация между министерствата на вътрешните работи и на здравеопазването и осъществено взаимодействие със сръбските власти, бе създадена организация за транспортирането на голяма част от пътниците до сръбската граница.

Още на 16 август от Стара Загора към ГПУ-Калотина тръгна ескорт на специализираните автомобили с част от децата – малолетни и непълнолетни. По свободния коридор на граничния пункт преминаха и 10 автомобила със семейства, пропуснати да приберат децата си, които не бяха пострадали от инцидента. Превозните средства също бяха ескортирани от полиция. През вчерашния ден успешно бяха транспортирани с хеликоптер и двете най-тежко пострадали деца, преместени за лечение и стабилизирани в болница "Пирогов“.