Днес 19.08.2022 г. с тържествено издигане на националния флаг и флаговете за разцветяване в пункт за базиране Бургас се отбеляза 71-та годишнина от създаването на 6-ти дивизион противоминни кораби, от състава на флотилия бойни и спомагателни кораби. Това съобщиха от ВМС.

Военно формирование 18360 е наследник на миночистачната рота – Созопол. На 18.08.1951 г. Българският военноморски флот получава 4 броя трални кораби – 2 морски тралчици (проект 254), 2 рейдови тралчици (проект 253), с което се поставят основите на военно формирование 18360. Първи командир на дивизиона е капитан І ранг Иван Добрев.

Флотилен адмирал Велко Велков – командир на флотилия бойни и спомагателни кораби, поздрави командира на дивизиона капитан І ранг Павлин Щерев и личния състав и им пожела да продължават все така да се борят за чисти фарватери в истинското и житейското море: "Дивизионът с дървени кораби и железни моряци има перспективи в бъдещето."

Командирът на дивизиона капитан І ранг Павлин Щерев поздрави военнослужещите и техните семейства с празника и благодари на личния състав за отличното изпълнение на поставените задачи. Пожела им висок воински дух и все така да продължават да утвърждават авторитета и престижа на Военноморските сили на Р България.