Президентите на Китай и Русия Си Дзинпин и Владимир Путин планират да участват на срещата на върха на Г-20 през ноември на остров Бали, съобщи президентът на Индонезия Джоко Видодо, цитиран от BBC.

"Си Дзинпин ще дойде. Президентът Путин също ми каза, че ще дойде“, заяви държавният глава известен също като Джокови.

Това е първото потвърждение, че и двамата лидери ще присъстват на срещата на върха.

Това ще бъде първата глобална среща на върха след нахлуването на Русия в Украйна и повишеното напрежение около Тайван.

Това също ще бъде първият път, когато Си напуска Китай от януари 2020 г., когато страната затвори границите си в началото на пандемията от Covid. Оттогава той напусна континента само за да отбележи 25-ата годишнина от завръщането на Хонконг в Китай на 1 юли тази година.

Срещата на върха през ноември ще бъде дългоочаквана, като се има предвид, че там трябва да присъства и президентът на САЩ Джо Байдън - не е ясно дали той ще се срещне с Путин, но се смята, че дори още преди Бали той може да преговаря лице в лице със Си Дзинпин.

Срещата на върха се провежда и след като Китай и Русия обявиха стратегическо партньорство "без ограничения“, въпреки че голяма част от света осъжда решението на Путин да нахлуе в Украйна, отбелязва BBC.

По-рано Вашингтон призова Г-20 да премахне членството на Русия и да оттегли поканата на Путин за срещата на върха заради войната в Украйна.

Междувременно Индонезия се позиционира като миротворец между страните.

"Съперничеството на големите страни е наистина тревожно“, отбеляза Видодо. "Това, което искаме, е този регион да бъде стабилен, мирен, за да можем да изградим икономически растеж“.

По-рано тази седмица индонезийският лидер каза, че и Русия, и Украйна са приели страната му като "мост на мира“.

През юни той беше първият азиатски лидер, който пътува до Киев и Москва, за да се срещне с украинския президент Володимир Зеленски и Путин. По време на срещите той призова за прекратяване на войната и намиране на решения на световната хранителна криза.

Превод и редакция: Иван Христов