Полските власти обявиха, че са готови да предадат всичките си изтребители МиГ-29 на американска военновъздушна база в Германия и призова други членове на НАТО със същия тип руски бойни самолети да направят същото, предава Radio Free Europe, като отбелязва, че предложението е било "изненада“ за САЩ.

Американските законодатели настояха администрацията на президента Джо Байдън на 7 март да улесни прехвърлянето на изтребители в Украйна от Полша и други страни от НАТО и Източна Европа, след призив на 5 март от украинския президент Володимир Зеленски.

"Властите на Република Полша са готови незабавно и безплатно да разположат всичките си самолети МИГ-29 във военновъздушната база Рамщайн и да ги предоставят на разположение на правителството на Съединените американски щати“, се казва в изявление на министерството.

"В същото време Полша иска от Съединените щати да ни предоставят употребявани самолети със съответните оперативни способности. Полша е готова незабавно да установи условията за закупуване на самолетите“, се добавя в съобщението.

Полското правителство също призова други собственици на самолети МИГ-29 да последват примера им.

Бившите членки на НАТО от съветския блок България и Словакия също все още имат бойни самолети съветско производство във военновъздушните си сили, отбелязва медията.

Все още няма коментар от Пентагона, а заместник-държавният секретар по политическите въпроси Виктория Нуланд посочи, че полското съобщение е неочаквано.

"Бях на среща, на която трябваше да чуя за това точно преди да дойда (на изслушване в Сената), така че мисля, че това всъщност беше изненадващ ход от страна на поляците“, заяви Нуланд пред американски законодатели.

Попитана от сенатор дали американски служители са се координирали предварително с Полша, преди Варшава да направи своето изявление, Нуланд каза: "Не, доколкото ми е известно“.

Както обясняват от RFE, предаването на 28-те съветски МиГ-29 от Полша би могло да е сигнал за решимостта на Запада да направи повече за възпиране на Русия. Но от военна гледна точка е малко вероятно това да промени играта, защото броят на самолетите не е толкова голям и те са по-стари от съвременните руски самолети и могат да станат лесна плячка за руските ВВС.

Русия предупреди, че подкрепата за военновъздушните сили на Украйна ще се счита в Москва като участие в конфликта и може да доведе до ответни мерки.

По-рано на 8 март британският министър на отбраната Бен Уолъс каза, че страната му ще застане до Полша, ако тя предаде самолетите, отбелязвайки, че може да се сблъска с "директните последици“ от решението си.

"И за да защитим Полша, ще им помогнем с всичко, от което имат нужда“, каза Уолъс по Sky News.

Полският премиер Матеуш Моравецки, който посети Лондон по-рано през деня, настоя на пресконференция в Норвегия, след като неговото правителство обяви решението, че "нито Полша, нито НАТО са страни в тази война“.

"Решенията за доставка на нападателни оръжия трябва да се вземат единодушно на ниво целия НАТО. Ние не можем да предприемем никакви стъпки сами, защото не сме страна в тази война“, подчерта министър-председателят.

Превод и редакция: Иван Христов