Президентът на Турция в четвъртък изрази загриженост относно продължаващите сблъсъци около Запорожката атомна електроцентрала в Украйна (ЗАЕЦ), предава "Анадолската агенция“.

"Изразихме нашата загриженост относно продължаващия конфликт около ЗАЕЦ. Не искаме да преживеем нов Чернобил“, заяви Реджеп Тайип Ердоган на пресконференция след тристранна среща с украинския си колега Володимир Зеленски и генералния секретар на ООН Антониу Гутериш.

Ердоган, Зеленски и Гутериш се събраха в украинския град Лвов, за да обсъдят стъпки за прекратяване на украинско-руската война чрез дипломатически средства и поддържане на наскоро създадения механизъм за износ на украинско зърно за световните пазари.

"Ние също така оценихме възможностите за трансформиране на положителната атмосфера, създадена от споразумението в Истанбул, в постоянен мир“, отбеляза Ердоган.

Турция, ООН, Русия и Украйна подписаха споразумение в Истанбул на 22 юли за повторно отваряне на три украински черноморски пристанища за износ на украинско зърно, блокирано поради войната, която вече е в шестия си месец.

По думите на турския лидер, целият свят усеща "положителния ефект“ от споразумението, което позволи износа на украинско зърно през Черно море.

Откакто първият кораб напусна украинско пристанище на 1 август, приблизително 625 000 тона украинско зърно са доставени на световните пазари чрез 25 кораба, каза той.

Както заяви Ердоган, по време на разговорите си със Зеленски и украински официални лица са обсъдени връзките на ниво стратегическо партньорство, обхващащи всички измерения и начини за напредък на сътрудничеството и солидарността.

Той също така потвърди силната подкрепа на Анкара за териториалната цялост и суверенитета на Украйна.

По думите на Ердоган, Турция работи за прекратяване на конфликтите по дипломатически път, добавяйки, че Анкара "застана зад нашите украински приятели и ние продължаваме да го правим“.

Ердоган призова международната общност да поеме по-голяма отговорност в дипломацията между Русия и Украйна.

"Това, което има значение, е намирането на най-краткия и справедлив път към масата за преговори“, каза той.

Турският президент каза, че вярва, че войната в крайна сметка ще приключи на масата за преговори, мнение, споделяно от Зеленски и Гутериш.

Относно кризата в Запорожието ръководителят на ООН Гутериш каза, че е "сериозно загрижен“ за ситуацията в и около най-голямата атомна електроцентрала в Европа.

"Здравият разум трябва да надделее, за да се избегнат всякакви действия, които могат да застрашат физическата цялост, безопасността или сигурността на атомната централа. Съоръжението не трябва да се използва като част от военна операция“, подчерта той.

Цялото военно оборудване и персонал трябва да бъдат изтеглени от завода и районът трябва да бъде демилитаризиран, подчерта Гутериш. "Трябва да го кажем така, както е – всяка потенциална щета върху ЗАЕЦ е самоубийство“.

От своя страна Зеленски призова Русия "незабавно да изтегли“ войските си от Запорожие "без никакви условия“.

"В същото време Русия трябва да прекрати всички атаки и провокации“, каза той. "За да започнат мирни преговори, Русия трябва първо да напусне окупираните територии. Тогава ще видим“, добави той.

Зеленски изъкна Турция и Ердоган за тяхната "водеща роля“ в сделката за доставка на зърно, която според него е "решаваща за предотвратяването на глобална хранителна криза“.

Относно сделката с Анкара за възстановяване на украинската инфраструктура той каза: "Реализирането на нашите цели ще направи Украйна и Турция по-силни.“

Споразумението беше подписано от министъра на търговията на Турция Мехмет Мус и министъра на инфраструктурата на Украйна Александър Кубраков.

Превод и редакция: Иван Христов