Шест месеца след началото на руската военна интервенция в Украйна тя не е успяла да завоюва позиции в киберпространството. Това пише ръководителят на британското разузнаване Джереми Флеминг в статия за The Economist.

Точно както при наземната инвазия, първоначалните онлайн планове на Русия изглежда са се провалили, отбелязва той. Използването на агресивни киберинструменти от Москва е било безотговорно и безразборно.

"Сега президентът Путин напълно загуби информационната война в Украйна и на Запад. Въпреки че това е повод за радост, не трябва да подценяваме как руската дезинформация действа в други части на света“, предупреждава Флеминг.

По думите му, много от най-населените държави в света не са съгласни да осъдят Русия в ООН за нейното нахлуване. Той подчерта, че общественото мнение по тези места се влияе от информация, която идва от Русия.

Според ръководителя на британското разузнаване киберборбата между Русия и Украйна за влияние върху мненията на хората далеч отвъд непосредственото бойно поле е толкова брутална и разрушителна, колкото и физическата война.

Той добави, че месец преди атаката срещу Украйна руското военно разузнаване е пуснала вируса WhisperGate, за да унищожи и развали украинските правителствени системи.

А по-малко от час преди да нахлуе в Украйна, Русия е атакувала сателитните мрежи ViaSat, използвани от украинската армия, правителство и цивилни. Атаката се е разпространила и в съседни страни, причинявайки странични щети на редица услуги, от вятърни паркове до достъп до интернет.

Но тези проблеми са били елиминирани бързо с общи усилия.

Интернет дезинформацията бързо се е превърнала в основна част от кампанията на Русия, която има за цел да предизвика объркване и хаос в Украйна и извън нея, отбелвязва още Флеминг. Русия е използвала този сценарий и преди, включително в Сирия и на Балканите. Той е разчетен да посее недоверие към източниците на информация, да изопачи действията на Украйна и да публикува неверни твърдения за причините за действията на Русия.

Флеминг добавя, че британското разузнаване е предприело стъпки, за да се противопостави на тази изкривена информация, от предупреждения за война до бързото обнародване на разузнавателни данни и опровержения на руските лъжи.

Той добави, че плановете на Русия в кибервойната също са се провалили, защото Украйна е "изключително ефективен киберзащитник“, тъй като след анексирането на Крим през 2014 г. тя усърдно развива "дигитална крепост“.

Превод и редакция: Иван Христов