Бившият заместник-председател на 47-ото Народно събрание и видински народен представител Росица Кирова отправи днес предложение за временно решение на проблемите с трафика в района на моста "Нова Европа“ при Видин.

Официалното писмо е адресирано до заместник-министър председателя по икономическите политики и министър на транспорта и съобщенията Христо Алексиев с копие до областния управител на Видин.

"В продължение на мое писмо от 16 август 2022 г. по повод изключително сериозните проблеми с трафика през моста "Нова Европа“, известен и като Дунав мост 2, предлагам възможност за временно решаване на въпроса.

Летище Видин край село Иново официално е закрито през 1999 година. Имотът е с площ над 153 841 кв.м. Част от него би могла да бъде използвана като временен буферен паркинг, тъй като теренът е държавна собственост. Решението не е дългосрочно, но би могло да облекчи трафика на автомобили край града, докато се намери по-траен вариант.

Успоредно с това, Вие сте поели ангажимент за ускоряване на преговорите с румънската страна за облекчаване на обработката на товарните камиони на границата.



Както посочих и в първото си писмо, необходими са много бързи действия сега, за да се върнат жителите на региона към по-нормален начин на придвижване и за да предотвратим пътни инциденти в резултат на хаоса с километричните колони от автомобили", посочва г-жа Кирова.