Европейският съюз призова политическите лидери в Косово и Сърбия незабавно да прекратят войнствената риторика и да действат отговорно, предава "Радио и телевизия Косово“ (RTK).

Представители на ЕС изразиха загриженост относно изявленията, в които се споменават война и конфликт, и заявиха, че ще държат политическите лидери отговорни за всяка ескалация на ситуацията в региона.

Говорителят на ЕС Петер Стано каза в изявление: "Неотдавнашното засилване на войнствената риторика от официални лица на Косово и Сърбия, по-специално изявленията за война и конфликт в Западните Балкани, са повод за голямо безпокойство. Висшите политици от двете страни ще бъдат държани отговорни за всяка ескалация, която може да доведе до ескалация на напрежението и потенциално насилие в региона. И двете страни трябва незабавно да прекратят враждебността помежду си и подстрекателските изявления и да действат отговорно“.

От ЕС казват още, че всички отворени въпроси между двете страни трябва да се решават чрез диалог. "ЕС очаква двамата лидери да обсъдят тези теми на следващата среща за диалог на високо ниво, организирана от върховния представител Жозеп Борел“, се добавя в изявлението.

ЕС също припомни, че постигането на всеобхватно и правно обвързващо споразумение за пълното нормализиране на отношенията изисква климат, който би допринесъл за връщането на доверието, помирението и добрите отношения, "където миналите споразумения се спазват и изпълняват в тяхната цялост и където нямат място действия и изказвания, които не са от общите интереси и стратегически цели на региона".

ЕС казва, че чрез ЕУЛЕКС в Косово е в тясна координация с КФОР и международните партньори, по-специално Съединените американски щати.

Премиерът на Косово Албин Курти и сръбският президент Александър Вучич трябва да се срещнат в Брюксел на 19 август.

Превод и редакция: Иван Христов