Пабло Кареньо-Буста спечели турнира по тенис на твърда настилка в Монреал (Канада) с награден фонд 6,57 милиона. Испанецът намери сили за обрат и се наложи с 3:6 6:3 6:3 над Хуберт Хуркач (Полша), завоювайки първата си титла от сериите “Мастърс 1000" и общо седмата си в тура на АТР.

Кареньо-Буста подскочи от радост, когато пречупи осмия в схемата поляк, за да подпечата победата пред препълнените трибуни. “Моля, не ме събуждайте, ако сънувам, защото много се наслаждавам на това“, каза Кареньо-Буста по време на церемонията по награждаването.

“Невероятно е усещането да си победител в “Мастърс 1000". Това със сигурност е най-значимата титла в моята кариера и не мога да опиша как се чувствам в този момент. Знам, че през цялата седмица работихме много здраво, също и седмиците преди това. Много е важно да бъдем много позитивни през цялото време. Този сезон не е най-добрият в моята кариера, загубих някои мачове, които вероятно други сезони не съм губил , но просто се опитах да продължа да вярвам в моя отбор, в себе си и в моята игра", добави 31-годишният испанец, който по пътя към титлата записа двусетови победи срещу Матео Беретини и Яник Синер преди финалния успех срещу 8-ия поставен Хуркач.

Ключовият момент настъпи в решаващия трети сет, когато Кареньо-Буста поведе с пробив за 2:1, след като дропшот на Хуркач попадна в мрежата. Полякът отговори, като разочаровано удари ракетата си в корта. Впоследствие испанецът показа здрави нерви и стигна до голямата си мечта.

С шестте си победи през миналата седмица Кареньо-Буста подобри баланса си на 28-17 през сезона и завоюва първата си титла за 2022 година. Той е шестият испанец с трофей в АТР тура през настоящата кампания.