Украинските сили съобщават за силен руски обстрел и опити за настъпление срещу няколко града в Донбас, предава Reuters.

Генералният щаб на въоръжените сили на Украйна също съобщи за обстрел от Русия на повече от дузина градове на южния фронт – особено Херсонска област, контролирана главно от руските сили.

В сводката на ВСУ се отделя специално внимание на Запорожката АЕЦ (ЗАЕЦ), където съществува реална заплаха от ядрена катастрофа заради постоянните обстрели в района.

Генералният секретар на ООН Антонио Гутериш призова за създаването на демилитаризирана зона, а украинският президент Володимир Зеленски предупреди руските войници, които според него стрелят по най-голямата атомна електроцентрала в Европа или я използват като база за стрелба, че ще станат "специална цел“ на украинските сили.

ЗАЕЦ доминира на южния бряг на огромен резервоар на река Днепър. Украинските сили, контролиращи градовете на отсрещния бряг, са подложени на интензивни бомбардировки от страната, контролирана от Русия и стрелят обратно срещу централата.

Международната агенция за атомна енергия, която иска да инспектира ЗАЕЦ, предупреди за ядрена катастрофа, освен ако боевете не спрат. Ядрените експерти се опасяват, че боевете могат да повредят басейните с отработено гориво или реакторите на съоръжението.

Превод и редакция: Иван Христов