Кино събитието, което се състоя тази вечер, бе организирано във връзка с Международния ден на младежта, който отбелязваме на 12 август. По този повод Община Видин подари на младите хора, както и на всички любители на седмото изкуство възможността да гледат един от най-успешните български филми в последните години.

Вълнуващата история в кино лентата, описваща поредния работен ден на бригада затворници с тежки присъди в завод "Кремиковци“, "оживя“ на голям екран на фона на емблематичната крепост "Баба Вида“. Сред уникалната атмосфера на Крайдунавския парк зрителите, между които бе и заместник-кметът на Община Видин Борислава Борисова, съпреживяха стремежите на героите към изкупление и съдбовните избори, пред които те се изправят в търсенето му. Разказаната история по действителен случай напомни, че понякога човечността и надеждата могат да бъдат открити и на най-неочакваните места, каквото е затворът.

Зрителите имаха възможност да се срещнат и с част от екипа на продукцията. Специален гост беше актьорът Александър Сано, който след прожекцията приветства всички зрители и изрази радостта си, че има възможност да представи филма пред видинската публика. Той благодари на Община Видин за гостоприемството и за подкрепата за съвременното българско кино.

Режисьор на филма "В сърцето на машината“ е Мартин Макариев, сценарият е дело на Борислав Захариев. Оператор на лентата е Андрей Андреев, а музиката е на Виктор Стоянов. Актьорският състав включва добре познати имена - Александър Сано, Юлиан Вергов, Христо Петков, Христо Шопов, Игор Ангелов, Стоян Дойчев, Владимир Зомбори, Ивайло Христов, Башар Рахал.

Сред множеството отличия, които "В сърцето на машината“ е завоювал, е най-добър български игрален филм на тазгодишния 26-и международен фестивал "София филм фест“. Носител е също и на наградата "Златна роза“ за най-добър български филм за 2021 година. Лентата триумфира в категориите за най-добър звук, монтаж и актьорски състав на международния кинофестивал AFIN, Австралия.