Шампионска титла и Купа при България, както и титли при старшата, младшата и спечелване на Регион Тракия от най-малките маричанки такъв беше сезон 2021-2022 за Марица (Пловдив). Спортният-директор на Марица Владимир Котев даде интервю пред volleymaritza.bg, в който коментира изминалия успешен сезон, който беше за него първи на този пост в Марица.

– Господин Котев, Марица изпрати успешен сезон. Каква е вашата оценка за изминалия сезон?

– Първо благодаря за думите, че е успешен сезона. Аз също смятам, че сезонът може да се определи като успешен. Бих обърнал внимание първо към школата, защото откакто аз съм в Марица, а това е вече пета година – не бяхме ставали шампиони при младшата и старшата възраст. Постигнахме изключително успех, а това са възрастите, които най-много се доближават до жените. Предишните сезони все не успявахме в едната или другата възраст, а сега вече имаме една последователност. Успяхме да станем по безапелационен начин шампион при младшата и старшата. Направи се едно приливане на момичета от школата в женския състав. Тази година състава ни беше изцяло от българки през втория полусезон. Ще се опитаме да запазим тази тенденция и за новия сезон. Привлякохме опитни състезателки, които си свършиха работата. Успяхме, въпреки че имахме някои колебания особено през втория полусезон. Имахме колебания като игра и това се отрази и върху резултата. Имахме геймове, в които трудно реализирахме потенциала си. Много сериозно предизвикателство е осма поредна титла в НВЛ, а по-голямо предизвикателство е да подобрим рекорда по най-много поредни титли в първенството и да продължим да надграждаме. Стъпка по стъпка да се надгражда на това, което е постигнато. Дали ще вкараме млади състезателки, или ще привличаме класни състезателки това вече е въпрос на дискусия и в скоро време ще се разбере какво е решението. Изпращаме успешен сезон и липса на големи контузии, което също е много важно.

– Пет момичета станаха шампионки и в трите възрастови групи – жени, старша и младша. Това ли ще е бъдещето на Марица?

. Тези пет, може да станат 10, а защо не и 15. Тази година бяха пет, а през новия сезон защо да не са седем. Тези пет бяха на игрището с останалите, които им бяха достатъчно добра конкуренция и тези деца се развиват. Всички деца от школата заслужават адмирации това, което беше постигнато при младшата и старшата. Поздравление и за по-малките, при които също има много голям потенциал. Марица разполага с деца с физически данни, които трябва да бъдат развивани постепенно, за да се избегнат контузии. При по-високите състезатели координацията идва на по-късен етап и тяхното развитие е по-бавно. Няма как да искаме да постигаме резултати на ниво от 12 годишните до старшата навсякъде, защото това не е правилно и ще говори, че конкуренцията я няма, но това не е така, защото конкуренцията е на силно ниво и това ни мотивира допълнително. В същото време Марица се прави селекция с мисъл за бъдещето. При 13-годишните първенството е изключително тежко. Момичетата до 15 години играха с повече деца родени 2008-а година и успяха да влязат във финална четворка, а в останалите отбори играят по-големи деца 2007-а година, което е много голям успех. На нова година те падаха от софийските отбори с по 0:3 и по 10 точки, а се стигна до ниво, което бяхме за малко да победим Левски (София) в полуфинала. Това означава, че те са направили един прогрес през целия сезон и заслужават своите поздравления. Етапът на развитието на един състезател е дълъг и той е от началото на неговите занимания с волейбол, но това е дълъг период, който продължава до 18-19 години, а понякога и до 25 години. Всеки един състезател трябва да си извърви пътя да се предпази от контузии и да извлече максимума като потенциал – това, което му е дадено като талант и това, което е доразвил в залата.

– Предстои нов сезон какво ще си пожелаете?

– Аз винаги си пожелавам да няма контузии и децата да са здрави и да имаме търпението да научим децата на правилни неща. Волейболът е игра и те трябва да се забавляват и резултатът е вследствие на играта. Резултатът не може да бъде критерий при най-малките. Поздравявам всички отбори, които участваха в първенствата при подрастващите. Видя се, че 13-годишните имат също много голям потенциал и това е голямо предизвикателство за нас ние да развием този потенциал. Ние трябва да развиваме кадрите си. Трябва да се мисли за националния отбор и какви състезатели ще изградим за в бъдеще. Има потенциал и в най-малките при 2009г. Едно е да направиш резултат, но друго е да го защитиш, а защо не и да го подобриш. Има едно сериозно предизвикателство към всички треньори в България да развият потенциала на тези млади волейболисти. Пожелавам на всички да бъдат здрави, да нямат контузии и да бъдат търпеливи и упорити в залата.