Бившият канцлер Герхард Шрьодер е завел дело в местен съд срещу германския парламент, за да си върне офиса, потвърди неговият адвокат пред местните медии в петък, предава европейската редакция на Politico.

Бюджетната комисия на германския парламент през май лиши Шрьодер от някои от надбавките му като бивш канцлер, включително офис пространство и персонал. Но в безпрецедентна стъпка Шрьодер поиска да си върне офиса в парламента със служителите, привилегия, достъпна за всички бивши канцлери.

Шрьодер, който е от редиците на Германската социалдемократическа партия (ГСДП), е обект на сериозни критики заради продължаващите си връзки с Русия, които включват места в бордовете на руски енергийни компании и лични връзки с руския президент Владимир Путин.

Бюджетната комисия не обоснова изрично отмяната на някои от привилегиите на Шрьодер поради връзките му с Москва, а вместо това издаде нова наредба, според която бившите канцлери, които нямат текущи задължения, свързани с предишната им роля, повече не трябва да получават офис, и постановявайки, че Шрьодер не изпълнява условията.

Адвокатът на Шрьодер нарече решението незаконосъобразно, като добави, че остава неясно какво всъщност означават "текущи задължения“ и как може обективно да се прецени.

По-рано тази седмица Шрьодер оцеля след опит да бъде изключен от собствената му партия. Вътрешна арбитражна комисия на Социалдемократите отхвърли официални искания на 17 клона на ГСДП за отстраняване на противоречивия бивш канцлер, отсъждайки, че той "не е виновен в нарушение на партийните правила“.

От началото на руското нахлуване в Украйна през февруари Шрьодер се е срещал с Путин два пъти. След последното си посещение в Москва през юли бившият канцлер даде широко критикувано интервю, в което отново призова за преговори с Русия, възмущавайки ръководството на Киев.

Превод и редакция: Иван Христов