"Търсим Красимир Първанов, който още през 2019 г. по време на третия кабинет на Бойко Борисов е избран за държател на златната държавна акция на "Лукойл Нефтохим – Бургас“. За всичкото това време той не само не е правил отчет и доклад за работата си, не се е появявал в парламента, но и българските граждани не знаят как и дали е бил защитен държавния интерес от държателя на държавната златна акция.“ Това каза пред медиите, лидерът на партия "Изправи се България“ Мая Манолова по време на организирана акция под надслов: Акция "Златна акция“, на която тя показа макет на златна акция, а активисти на формацията разположиха златисти варели и макети на бензиноколонки с искане за намаляване цената на бензина и дизела с 1 лев до реалната според тях цена на горивата. Това съобщиха от пресофиса на Изправи се.БГ.

Манолова обясни, че държавата, която е акционер в "Лукойл Нефтохим – Бургас“ има специални права със златната акция, а именно да има представител в Надзорния съвет на рафинерията, който може да свиква Общо събрание, да определя дневния му ред, включително и да блокира решения. "От "Изправи се България“, смятаме, че държателят на златната държавна акция не защитава публичния интерес. Днес цените на бензина и дизела в бензиностанциите са съответно 3,30 лв. и 3,45 лв. Те се формират на база цената на руския суров петрол от 74 долара. През декември м.г. цената му е била абсолютно същата, но тогава бензина и дизела са се продавали на 2,40 лв. и 2,50 лв. на литър, т.е. с един лев по-евтино. Какво се е променило за това време, че цената да се оскъпи с лев на литър? Това е спекулативна печалба и тя ощетява българските граждани. Реализира се от една фирма, на която Лукойл Нефтохим - Бургас е дала изключителни права. Печели по 10 милиона лева на ден, или близо 3,5 милиарда лева на година“, категорична беше Мая Манолова. По думите ѝ, само за миналия месец, цените на руския петрол "Урал“ са паднали с 20%, но цените на горивата у нас не са се понижили едва с 3% и попита, защо държателят на златната акция не е имал отношение по въпроса?

Манолова поясни още, че над Лукойл Нефтохим – Бургас е имало опънат премиерски чадър, заради близките отношения на бившия министър-председател Бойко Борисов с тогавашният шеф на рафинерията. "С идването на власт на "Продължаваме промяната“, освен премиерски, беше разпънат и европейски чадър, защото лично Асен Василев и Кирил Петков се ангажираха и издействаха на рафинерията в България европейска дерогация и право да преработва руски петрол. От застъпничеството на Кирил Петков и Асен Василев няма никаква полза за българския народ, но очевидно някой друг печели.“

Мая Манолова беше категорична, че следващия петък ще бъде в Министерството на енергетиката, за да пита министъра, как държавата защитава интересите на българските граждани в рафинерията и кога цените на горивата в бензиностанциите ще стигнат нормални нива, т.е. с лев по-евтини.