Въпрос само на няколко дни е Генералният щаб на ВВС на Гърция да изпрати писмо с искане до Съединените щати за модернизация на 38 самолета F-16 Block 50, съобщава Kathimerini. Писмото ще реши още един висящ въпрос в усилията за модернизация на гръцките военновъздушни сили и превръщането им в едни от най-значимите в по-широкия регион, отбелязва столичното издание.

Модернизацията на 38 F-16 ще се извърши във военновъздушната база Неа Анхиалос, докато в същото време модернизацията на F-16 Viper продължава в Hellenic Aerospace Industry (EAB).

Два F-16 Viper вече са готови и времето за доставката им през следващите месеци се обсъжда между ВВС на Гърция и тези на САЩ, за да започне обучението на техните пилоти в Гърция.

Началникът на генералния щаб Темистокъл Буролиас има отворен, многогодишен хоризонт пред себе си, в рамките на който гръцките ВВС ще придобият още по-силни оперативни способности, отбелязва изданието.

В същото време има и ясен план за по-старите F-16 Block 30s. Те няма да бъдат продавани извън Гърция и ще останат оперативно активни, тъй като все още са способни да вършат огромна ежедневна работа в Егейско море.

Превод и редакция: Иван Христов