Държавата е мобилизирана преди началото на отоплителния сезон газовата връзка да е завършена. Това каза заместник министър-председателят и председател на кризисния щаб Христо Алексиев, след извършена инспекция с министъра на регионалното развитие и благоустройството Иван Шишков на трасето в българския участък на Междусистемната газова връзка Гърция-България.

Христо Алексиев категорично заяви, че правителството осигурява пълна подкрепа на строителя, за да завърши този проект. "Както ясно се вижда това е само един строеж и очаквам ясен график за изпълнение на работната програма“, отбеляза той. Вицепремиерът инспектира всички критични локации. "Действа се с най-ускорени темпове за приключване на строителните дейности, както и за системата за управлението на интеркоректора (SCADA), за да може той да заработи“, допълни той.

По думите му кризисният щаб полага денонощни усилия, за да следва приоритетно поставените задачи. "Първият приоритет за нас е газовата връзка, вторият е стабилизиране на "Булгаргаз“ ЕАД. Дружеството е в тежко финансово положение с установен дефицит от над 1 млрд лева и не разполага с достатъчно средства за разплащане на доставки. Въпросът за това кой е доставчик не е най-важен в момента“, отбеляза вицепремиерът Христо Алексиев.