Върховният административен съд (ВАС) удовлетвори жалбата на “Демократична България" от 5 август и отмени разпоредбата на Централната избирателна комисия (ЦИК), че документите, с които партиите определят свои членове в районните избирателни комисии (РИК) се представят единствено саморъчно подписани, съобщиха от “Демократична България".

ДБ е последователен борец за равноправното използване на електронния подпис в целия изборен процес и затова оспори както пред ЦИК, така и пред ВАС дискриминационната разпоредба на ЦИК. ДБ се основава на регламент на ЕС от 2014 г., че “правната сила на квалифицирания електронен подпис е равностойна на тази на саморъчния подпис", както и на това, че на парламентарните избори през ноември миналата година Административен съд Стара Загора отмени отказа на ЦИК да регистрира листите на ДБ, подадени с електронен подпис и така потвърди прякото действие на регламентите на ЕС в България.

Четвърто отделение на ВАС с председател Маринка Чернева и членове Мирослав Мирчев и Калина Арнаудова отменя решението на ЦИК в частта му за хартиените подписи и изисква тя да промени указанията си според мотивите на съдебното решение.