Група американски сенатори от Демократическата и Републиканската партии представиха законопроект, който има за цел да подкрепи икономическото развитие, търговията и борбата с корупцията в Западните Балкани, съобщава сръбският ежедневник Blic.

Според медиите става дума за законопроект, известен като Закон за демокрация и просперитет на Западните Балкани, а заедно с него американските сенатори обявиха законопроект за специални санкции за потушаване на дестабилизиращи дейности в Западните Балкани. И двата правни акта, които са подкрепени и от демократи, и от републиканци, показват, че САЩ следят с голямо внимание всичко, което се случва в Западните Балкани и не само това, но искат да влияят върху икономическия, политическия и всеки друг процес в това регион.

Сенаторът демократ Джейн Шахин, която представи и двата законопроекта, заяви, че инициативата идва в резултат на нарастващата загриженост в Западните Балкани относно войната в Украйна. По думите й, отношението на САЩ към региона е от ключово значение в този момент, когато "се виждат намеренията на руския президент Владимир Путин да разпространи злокачествено влияние в цяла Източна Европа“, поради което трябва да бъде ускорено приближаването на региона към ЕС и НАТО.

"Новият двупартиен закон засилва търговията и инвестициите между Съединените щати и Западните Балкани, като същевременно се бори с корупцията чрез приемане на специален закон за санкции срещу дестабилизиращи играчи. Всичко това проправя пътя за по-широка евроатлантическа интеграция“, пояснява Шахин.

Американските сенатори виждат в този законопроект възможност за по-нататъшно укрепване на отношенията между САЩ и Западните Балкани, разширяване на икономическите възможности и подкрепа на усилията за подобряване на демокрацията и изкореняване на корупцията.

Също така в законопроекта американските сенатори подкрепиха общия регионален пазар на Западните Балкани и инициативата "Отворени Балкани“, която, както посочват, има голям потенциал за подобряване на икономическите условия в региона. Според анализатори, цитирани от Blic, инициативата на шестимата сенатори от двете американски партии дава на Съединените американски щати по-силен инструмент за борба с корупцията и руското и китайското влияние на Западните Балкани.

Превод и редакция: Иван Христов