Китайската армия е "завършила различни задачи“ около Тайван и планира да извършва редовни патрули в района, обявиха от военното ведомство на страната в сряда, потенциално сигнализирайки за край на провежданите военноморски маневри, но също така, че Пекин ще продължи натиска си върху острова, съобщава Reuters.

Ядосан от посещението на председателя на Камарата на представителите на САЩ Нанси Пелоси в Тайпе миналата седмица, Китай удължи над първоначално планираните четири дни своите най-големи учения около самоуправляващия се остров, за който твърди, че е е негова територия.

Ученията от миналата седмица включваха изстрелвания на балистични ракети, някои от които прелетяха над столицата на острова Тайпе и симулираха морски и въздушни атаки в околните небеса и води.

В кратко изявление Командването на източния театър на Народноосвободителната армия на Китай (НОАК) обяви, че неговите съвместни военни операции около Тайван са "изпълнили успешно различни задачи и са тествали ефективно интегрираните бойни способности на войските“.

В съобщението се добавя: "Силите на Театъра ще следят промените в ситуацията в Тайванския пролив, ще продължат да извършват обучение и подготовка за бой, да организират редовни патрули за бойна готовност в посока на Тайванския проток и решително ще защитават националния суверенитет и териториална цялост“.

Говорителят на тайванското министерство на отбраната Сун Ли-фанг каза в отговор на изявлението на Китай, че при предпоставката да не се намалява бойната готовност, Тайпе ще "коригира напълно разпределението на силите си въз основа на фактори като вражеската заплаха“.

По-рано в сряда източник, информиран за въпроса, заяви пред Reuters, че корабите на китайските военноморски сили са активни както край източното, така и западното крайбрежие на Тайван.

От следобеда китайският флот продължи дейността си близо до средната линия, неофициален буфер в Тайванския пролив, а китайските изтребители също продължиха да летят близо до линията, отбелязва събеседникът на агенцията.

Тайван е изпратил самолети и кораби в района, за да наблюдават ситуацията, казва източникът и добавя: "Те са като мухите“.

Видео от държавната телевизия CCTV в сряда показа китайски изтребители, които се изкачват и презареждат във въздуха, както и военноморски кораби на това, което се казва, че са учения около Тайван.

Китайските военни обясниха, че ученията са фокусирани върху блокади и логистика за снабдяване, "в сложна електромагнитна среда за усъвършенстване на съвместните способности за ограничаване и контрол“, според CCTV.

Министерството на отбраната на Тайван съобщи, че 17 китайски изтребители са пресекли средната линия в сряда.

Външният министър на Тайван каза във вторник, че Китай използва военните учения като план за подготовка за нахлуване в демократично управлявания остров.

Пелоси, дългогодишен критик на Китай и политически съюзник на президента Джо Байдън, посети Тайван миналата седмица по време на най-високопоставеното посещение на острова на американски служител от десетилетия, въпреки предупрежденията на Китай. Тя каза, че посещението й показва непоколебимия ангажимент на САЩ да подкрепят демокрацията в Тайван.

Китай твърди, че отношенията му с Тайван са вътрешен въпрос и си запазва правото да постави острова под свой контрол, със сила, ако е необходимо. Тайван отхвърля претенциите на Китай, заявявайки, че само хората на острова могат да решат какво ще е бъдещето им.

Вашингтон се придържа към оценката си, че Китай няма да се опита да нахлуе в Тайван през следващите две години, каза представител на Пентагона в понеделник.

Превод и редакция: Иван Христов