Външните министри на страните от Групата на седемте (Г-7) призоваха Русия незабавно да прехвърли Запорожката атомна електроцентрала (ЗАЕЦ) и всички ядрени съоръжения в Украйна под контрола на Киев. Това се посочва в съвместно изявление на министрите от Г-7, разпространено в сряда от германското външно министерство, предава ТАСС.

"Ние, министрите на външните работи на Германия, Франция, Италия, Япония, Канада, Обединеното кралство и Съединените щати, както и върховният представител на Европейския съюз [за външните работи и политиката на сигурност], повтаряме, че остро осъждаме продължаващата непровокирана и неоправдана война на Руската федерация срещу Украйна. Руската федерация трябва незабавно да изтегли войските си от международно признатите граници на Украйна и да зачита нейния суверенитет“, се казва в документа.

"В тази връзка ние призоваваме Русия незабавно да прехвърли Запорожката АЕЦ и всички ядрени съоръжения в рамките на международно признатите граници на Украйна под пълен контрол на техния законен собственик Украйна и да гарантира тяхната безопасна експлоатация“, заявяват министрите. Те смятат, че "украинският персонал трябва да може да изпълнява задачите си без заплахи и натиск“. "Това, което заплашва региона, е продължаващата окупация на атомната електроцентрала (в Запорожие) от Русия“, казват външните министри на Г-7.

Заплахи за безопасността в ядрените съоръжения

Министрите изразиха дълбоката си загриженост относно възможните заплахи за сигурността на ядрените съоръжения на Украйна.

"Оставаме изключително загрижени за сериозните заплахи, дължащи се на превземането на ядрените съоръжения на Украйна <...>, което увеличава рисковете за сигурността на тези съоръжения, рисковете от ядрена авария или инциденти, което застрашава населението на Украйна, съседните страни и международната общност“, се казва в изявлението. В него се пояснява, че рисковете, за които говорят външните министерства на Г-7, според тях са свързани с действията на руските въоръжени сили.

Освен това в документа се посочва, че съществуващите потенциални рискове и заплахи, които "подкопават способността на МААЕ [Международната агенция за атомна енергия] да наблюдава мирните ядрени дейности в Украйна, за да гарантира безопасността им“.

Изпращане на мисия на МААЕ

Дипломатите подкрепиха усилията на генералния директор на МААЕ Рафаел Гроси за укрепване на сигурността на ядрените съоръжения в Украйна и считат за важно изпращането на мисия от експерти на агенцията в ЗАЕЦ.

"Ние приветстваме и подкрепяме усилията на генералния директор на МААЕ Гроси за укрепване на ядрената сигурност. <...> На този фон подчертаваме необходимостта да се улесни [изпращането] на мисия от експерти на МААЕ в ЗАЕЦ за справяне с проблемите на ядрената сигурност <.. .> при пълно зачитане на суверенитета на Украйна“, се отбелязва в документа.

На 3 юни руската страна и ръководството на секретариата на МААЕ напълно съгласуваха маршрута и графика на международната мисия на агенцията в Запорожката АЕЦ, която планираше да оглави лично генералният директор на МААЕ Гроси, която включваше и видни специалисти от няколко държави.

Министерството на външните работи на Руската федерация посочи, че планираното пътуване на мисията на МААЕ до Запорожката АЕЦ е било отменено в последния момент от отдела по сигурността на секретариата на ООН.

Атомната електроцентрала в Запорожие беше взета под контрол от руските сили през март тази година. Сега АЕЦ работи на 70% от пълния си капацитет, тъй като има излишък на електроенергия, произведена в окупираната от Русия територия на Запорожка област.

Въоръжените сили на Украйна многократно атакуваха АЕЦ. Руските окупационни власти на град Енергодар, където се намира централата, съобщиха, че осколки на изстреляна през нощта на 7 август ракета са паднали на не повече от 400 м от работещия енергоблок.

ЗАЕЦ е една от най-големите в Европа, произвежда една четвърт от цялата електроенергия в Украйна. Мощността й е около 6 хиляди МВт, състои се от шест енергоблока. От 1996 г. ЗАЕЦ е отделно подразделение на националната компания за производство на ядрена енергия "Енергоатом“, контролирана от Украйна. През март тази година обектът беше взет под контрол от руските сили.

Превод и редакция: Иван Христов