Съединените щати помагат на Украйна да "защити суверенитета си“ въз основа на исканията на Киев. Това съобщи в сряда министърът на отбраната на САЩ Лойд Остин на пресконференция в Рига след среща с латвийския си колега Артис Пабрикс, предава Bloomberg.

"Ние не предполагаме от какво има нужда, защото всяка седмица, понякога два пъти седмично, аз водя разговори с министъра на отбраната на Украйна г-н [Алексей] Резников. Ние обсъждаме хода на военните действия, от какво Киев се нуждае сега и това, което ще се изисква в близко бъдеще. Задачата на Съединените щати е Украйна успешно да защитава своята суверенна територия“, заяви ръководителят на Пентагона.

Остин подчерта, че Съединените щати и други западни страни са готови да предоставят на Украйна толкова помощ, колкото е необходимо, за да защити своя суверенитет.

"Съединените щати направиха доста, за да обезпечат сигурността на Украйна. Но ние сме една от редицата държави, от почти 50 държави, които работят заедно за набиране на средства и продължават да предоставят подкрепа. Ние се ангажираме да помагаме Украйна, [готови сме] да й доставяме оборудване и технологии, които ще й позволят да защити суверенитета над своята територия <...> Нашето ръководство казва, че ще правим това, докато е необходимо. И отново, говоря с министрите на отбраната не само на страните от НАТО, но и на държави в други части на света, те имат една и съща гледна точка: те са ангажирани да помогнат на Украйна да успее, толкова дълго, колкото е необходимо“, категоричен е Остин. Той подчерта, че министърът на отбраната на Украйна присъства на месечните срещи на представители на тези държави.

"Непрекъснато получаваме свежа информация за това от какво се нуждае Киев и какво можем да направим за него. Видяхте, че ние оказвахме помощ повече от веднъж, което беше много, много важно и ефективно в борбата. И ние ще продължим да правим това“, обобщи американският военен министър.

Превод и редакция: Иван Христов