Русия е увеличила повече от три пъти печалбата си във външната търговия спрямо миналата година, достигайки рекордни нива след инвазията си в Украйна през февруари, пише Bloomberg, като агенцията посочва като фактори спада на вноса от Запада в комбинация с рекордните печалби от продажба на енергийни ресурси и храни в чужбина.

Излишъкът по текущата сметка, най-широкият измерител на търговските и инвестиционните потоци, се разшири до почти 167 милиарда долара през януари-юли, в сравнение с малко над 50 милиарда долара през същия период на миналата година, обявиха от Банката на Русия в предварителна оценка, публикувана във вторник.

Приходите се превърнаха в критичен източник на твърда валута за Кремъл след нахлуването през февруари. Сривът на вноса, предизвикан отчасти от международните санкции заради войната, допринася за излишъка. Той достигна предварителните 138,5 милиарда долара за първите шест месеца на 2022 г.

Но излишъкът по текущата сметка на Русия, основният двигател на бързото възстановяване на рублата, ще намалее осезателно през втората половина на 2022 г., когато и икономическото свиване ще набира скорост, предупреждават още от Централната банка, цитирани от Reuters.

Превод и редакция: Иван Христов