Съобщението на новия министър на външните работи в служебното правителство на България Николай Милков, че ще бъде внесен писмен документ със задачи за българските институции относно двустранните отношения с Република Северна Македония предизвика спекулации в Скопие, че София всъщност иска да му наложи условията си. Македонското министерство на външните работи във вторник отрече подобни предположения и спекулации, пише скопското издание "Слободен печат“.

Опозиционната ВМРО-ДПМНЕ обаче и след опровержението остана неубедена, че Милков има предвид само задълженията на българските институции и обяви, че се случва "нов провал и нов писмен документ със задачи“, затова депутатът Миле Лефков отново поиска от управляващите СДСМ да проверят нивото на тяхната подкрепа на избори, както и да се проведе референдум за документа, уреждащ отношенията с България.

От МВнР на югозападната ни съседка твърдят, че няма нови взаимни документи между Скопие и София.

"Министерството на външните работи следи отблизо процеса на формиране на служебното правителство на Република България и развитието на вътрешната и външната политика, като същевременно насърчава поставянето на акцент върху двустранните ни отношения като важен елемент от новото правителство. Цялата публикувана информация за вътрешната уредба, начина на организация, плановете за действие и приоритетите на новото правителство са вътрешни работи на България и не са плод на взаимни разговори“, се казва в съобщението.

Дипломатическото ведомство отхвърля всички твърдения, че се подготвят нови задължения за двете страни извън договорените принципи във взаимния протокол, които означават реципрочност в рамките на поетите задължения и автономност на смесената комисия по исторически и образователни въпроси.

Новият ръководител на българската дипломация Николай Милков съобщи, че Министерството на външните работи ще има за задача да приеме писмен документ, определящ задачите на институциите в България, с конкретно определени задължения по отношение на двустранния диалог с РСМ.

От ВМРО-ДПМНЕ изтълкуваха това съобщение на Милков като знак, че България отново изпраща искания на Скопие и обвиниха правителството в съседната страна, че се крие от обществото.

"Министър Милков обяви писмен документ, който ще определи задачите на различните институции в отношенията с Македония. Това означава, че всички т. нар. "задължения“ за Македония ще бъдат писмено регламентирани и тези задължения ще важат за македонските институции“, заяви във вторник депутатът и член на Изпълнителната комисия на партията Лефков.

Според него обявеният от Милков документ ще бъде основата, на която България ще оцени напредъка на РСМ към ЕС и според който ще одобри (или не) продължаването на преговорите.

"Къде са сега Османи, Маричич, Пендаровски и Ковачевски, за да кажат какво съдържа този писмен документ, обявен от българската дипломация? Пак ли ще се скрият и ще поставят Македония пред свършен факт?“ - попита Лефков.

След това реагираха и от СДСМ, като посочиха, че само за пет години с отговорен и държавнически подход са реализирали двете най-големи стратегически цели на страната членство в НАТО и преговори с ЕС, със запазване на македонския език и защитена македонска идентичност , и че сега, когато прахът от истерията се е слегнал, ясно се виждат всички лъжи на ВМРО-ДПМНЕ.

"Няма асимилация и българизация. Но въпреки че бяха отхвърлени, от Белия дворец продължават да разпространяват неистини и да измислят конструкции за някакви нови споразумения, за нови условия, с които се опитват да смущават обществото. Съвсем скоро ще се покаже, че тази лъжа на ВМРО-ДПМНЕ ще се спука като сапунен мехур. ВМРО-ДПМНЕ не за първи път лъже, когато става дума за държавни и национални интереси. Тази партия, ръководена от Християн Мицкоски, има проблем всеки път, когато държавата напредне в европейската интеграция“, заяви депутатът и говорител на СДСМ Дарко Каевски.

Клубът "Иван Михайлов“ никога няма да "угасне“

"Слободен печат“ пише, че българо-македонските отношения в момента са разклатени от разкритието на германска медия, че къщата, в която сега се помещава българският културен клуб "Иван Михайлов“ в Битоля, някога е принадлежала на еврейско семейство, което е било депортирано и убито във фашисткия лагер Треблинка. Еврейската общност в РСМ не може да потвърди това в момента, но до няколко дни ще стане ясно дали информацията на германската национална телевизия ZDF е вярна, след като приключи процедурата по проверка, започната от Кадастъра.

"Не бих могъл да потвърдя дали посочената сграда е била собственост на македонски евреи в миналото. Започнали сме процедура и очакваме отговор от компетентната институция. Вярно е, че срещу къщата има сграда, собственост на еврейската общност в Македония. Засега нямаме конкретна информация, но вярваме, че ще положим усилия да я получим“, заяви пред "Плюс инфо“ председателят на еврейската общност в страната Пепо Леви.

Телевизия ZDF наскоро публикува репортаж "Не на всяка цена в ЕС“, в който между другото Люпчо Горгиевски, директорът на българския център в Битоля, отговаря на въпроса на автора дали е безчувствено да се посвети центърът на Иван Михайлов, който е сътрудничил на нацистите, и казва, че това сътрудничество не е доказано и че за тях е по-важна неговата роля в историята на българите в Македония, а учебниците по история трябва да бъдат променени.

Превод и редакция: Иван Христов