Бившият постоянен представител на САЩ в НАТО Иво Даалдер (служил от 2009 до 2013 г.) заяви пред американската редакция на Politico, че руският президент Владимир Путин има съюзници сред страните-членки на Алианса.

"[Турският президент Реджеп Тайип] Ердоган едва ли е единственият лидер в НАТО, който е установил топли отношения с Путин. Достатъчно е да си припомним бившия италиански премиер Силвио Берлускони и унгарския премиер Виктор Орбан“, каза Даалдер.

Той също така припомни, че Турция е закупила модерни системи за противовъздушна отбрана от Русия вместо западно оборудване, което може да бъде интегрирано в системата за противовъздушна отбрана на НАТО, както и че Путин, Ердоган и иранският президент Ибрахим Раиси са провели съвместни преговори през юли в Техеран. Освен това Даалдер обвини Турция, че отказва да наложи антируски санкции и подчерта, че Анкара има последната дума за влизането на Швеция и Финландия в Северноатлантическия алианс.

На 18 май Финландия и Швеция кандидатстваха за присъединяване към НАТО, но Турция незабавно блокира процеса на присъединяване, изисквайки тези страни да обявят кюрдските организации за терористични, да екстрадират в Анкара обвинените в тероризъм или участие в опит за преврат през 2016 г. и да премахнат забраната за доставка на оръжие за Турция.

На 28 юни преди началото на срещата на върха на НАТО в Мадрид се проведоха преговори между Ердоган, финландския президент Саули Нинистьо, шведския премиер Магдалена Андерсон и генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг. Въз основа на резултатите от тях беше подписан меморандум, позволяващ на двете страни да се присъединят към НАТО. Присъединяването на Финландия и Швеция към Алианса трябва да бъде ратифицирано от всичките 30 негови членове.

Превод и редакция: Иван Христов