След като Русия нахлу в Украйна миналия февруари, Европейският съюз реши да блокира RT и Sputnik, два от водещите канали на Кремъл за разпространение на пропаганда и дезинформация за войната, пише Associated Press.

Близо шест месеца по-късно броят на сайтовете, разпространяващи същото съдържание, се е взривил, тъй като Русия е намерила начини да заобиколи ограниченията. Те са ребрандирали работата си, за да я прикрият. От Москва са прехвърлили някои пропагандни задължения на дипломати. И те изразяват и публикуват голяма част от съдържанието на нови уебсайтове - такива, които досега не са имали очевидни връзки с Русия.

NewsGuard, базирана в Ню Йорк фирма, която изучава и проследява онлайн дезинформацията, вече е идентифицирала 250 уебсайта, които активно разпространяват руска дезинформация за войната, с десетки нови, добавени през последните месеци.

Твърденията на тези сайтове включват позиции, че украинската армия е изфабрикувала някои смъртоносни руски атаки, за да спечели глобална подкрепа, че украинският президент Володимир Зеленски симулира публични изяви или че украински бежанци извършват престъпления в Германия и Полша.

Някои от сайтовете се представят за независими мозъчни тръстове или новинарски издания. Около половината са на английски език, докато други са на френски, немски или италиански език. Много от тях са създадени много преди войната и не са били очевидно обвързани с руското правителство, докато внезапно не са започнали да повтарят като папагал тезите на Кремъл.

"Те може да създават спящи сайтове“, посочва съизпълнителният директор на NewsGuard Гордън Кровиц. Спящите сайтове са уебсайтове, създадени за кампания за дезинформация, която до голяма степен е латентна, бавно изграждайки аудитория чрез безобидни или несвързани публикации и след това преминавайки към пропаганда или дезинформация в определено време.

Въпреки че анализът на NewsGuard установява, че голяма част от дезинформацията за войната в Украйна идва от Русия, от там засичат и случаи на неверни твърдения с проукраинска насоченост. Те включват твърдения за боен ас, известен като Призрака на Киев, за който официални лица по-късно признаха, че е мит.

YouTube, TikTok и Meta, която притежава Facebook и Instagram, обещаха да премахнат RT и Sputnik от своите платформи в рамките на Европейския съюз. Но изследователите са установили, че в някои случаи всичко, което Русия е трябвало да направи, за да избегне забраната, е да го публикува от различен акаунт.

Disinformation Situation Center, базирана в Европа коалиция от изследователи на дезинформацията, установи, че част от видео съдържанието на RT се показва в социалните медии под ново име на марката и лого. В случая с някои видеозаписи марката RT просто е премахната от видеоклипа и той е повторно публикуван в нов канал в YouTube, който не е обхванат от забраната на ЕС.

По-агресивното модериране на съдържание в социалните медии може да затрудни Русия да заобиколя забраната, според Феликс Карте, старши съветник в Reset, базирана в Обединеното кралство организация с нестопанска цел, която финансира работата на Ситуационния център за дезинформация и е критична към ролята на социалните медии в демократичния дискурс.

"Вместо да въведат ефективни системи за модериране на съдържанието, те си играят на "хвани къртицата“ с дезинформационния апарат на Кремъл“, посочва Карте.

Компанията майка на YouTube не отговори веднага на молбите за коментар относно забраната.

В ЕС служителите се опитват да укрепят защитата си. Тази пролет ЕС одобри законодателство, което изисква от технологичните компании да направят повече, за да изкоренят дезинформацията. Компаниите, които се провалят, могат да бъдат изправени пред големи глоби.

Вицепрезидентът на Европейската комисия Вера Йоурова миналия месец нарече дезинформацията "нарастващ проблем в ЕС и ние наистина трябва да предприемем по-строги мерки“.

Разпространението на сайтове, публикуващи дезинформация за войната в Украйна, показва, че Русия е имала план в случай, че правителства или технологични компании се опитат да ограничат RT и Sputnik. Това означава, че западните лидери и технологичните компании ще трябва да направят нещо повече от затваряне на един или два уебсайта, ако се надяват да спрат потока от дезинформация на Кремъл.

"Руснаците са много по-умни“, оплаква се другият съизпълнителен директор на NewsGuard, Стивън Брил.



Превод и редакция: Иван Христов