В Сърбия може да се появи руска военна база, която ще изпълнява различни разузнавателни задачи и ще наблюдава околността, твърди руския военен експерт и историк Борис Юлин, както съобщава Lenta.ru, широко четен руски портал, собственост на Сбербанк от 2020 г.

Извънредният и пълномощен посланик на Русия в Белград Александър Боцан-Харченко, пише порталът, вече говори за това, заявявайки, че "руските военни бази в Сърбия са суверенен въпрос на тази страна“.

Освен това, както добавя той, това е проблем на самата Русия.

"Що се отнася до съвместния хуманитарен център, той съществува и функционира за реагиране при кризи в случай на хуманитарна катастрофа“, посочва Боцан-Харченко.

Военният експерт Юлин посочва, че не е съвсем ясно каква ще е ползата от военната база в Сърбия.

"Факт е, че базите се намират в близост до зони на възможни военни действия. Но в Сърбия териториално тя ще бъде напълно откъсната от Русия и отвсякъде заобиколена от страни от ЕС и отчасти от страни от НАТО. Не е ясно как в този случай е възможно съсредоточаване на сили и обезпечаване на сигурността на базата“, посочва Юлин.

Единствената възможна цел на създаването на подобно съоръжение, според този руски експерт, е "разузнавателна мисия и наблюдение на околното пространство“, или по-точно - събиране на разузнавателни данни.

Той също така добавя, че "Европейският съюз може да започне да възприема Сърбия като вероятен източник на заплаха в случай на конфликт“, което няма да има много приятни последици за Белград.

По-рано министърът на вътрешните работи на Сърбия Александър Вулин, напомня руският портал, заяви, че Сърбия е независима държава и не иска да се намесва в конфликтите на Русия и Запада и особено не иска да стане "пехота на НАТО“.

"Ако искате да се придържате към териториалната цялост и суверенитет като най-важен принцип в международната политика, както аз мисля, че е, напуснете Сърбия. Първо оттеглете признанието на Косово, след това кажете: "Извинете, Сърбия е единна, сгрешихме, че ви бомбардирахме, съжаляваме за всичките ви деца, които убихме, съжаляваме, че ви причинихме това, започнете с коригирането на своите грешки“.

"Не трябва да искате от Сърбия да бъде пехота на пакта НАТО, да влезе в конфликт с Русия“, заяви Вулин в началото на юли, като подчерта, че влизането във войната не е опция.

Превод и редакция: Иван Христов