Президентът на Украйна Володимир Зеленски заяви във вторник, че войната с Москва "започна с Крим и трябва да приключи с Крим“, след като експлозии разтърсиха руска военновъздушна база на полуострова, убивайки един и ранявайки други, пише европейската редакция на Politico.

"Днес много се обръща внимание на темата за Крим. И с право. Защото Крим е украински и ние никога няма да се откажем от него“, обяви Зеленски във видео в Telegram. "Тази руска война срещу Украйна и срещу цяла свободна Европа започна с Крим и трябва да завърши с Крим – с неговото освобождение. Днес е невъзможно да се каже кога ще се случи това. Но ние непрекъснато добавяме необходимите компоненти към формулата за освобождение на Крим... Знам, че ще се върнем в украински Крим“.

Но Зеленски не говори директно за взривовете, а неговият старши съветник Михайло Подоляк отрече Киев да има нещо общо с тях. Запитан дали Украйна носи отговорност, Подоляк каза пред телевизионния канал "Раин“: "Разбира се, че не. Какво общо имаме ние с това?“ Подоляк намекна, че зад взривовете може да стоят партизани-диверсанти.

Междувременно Москва отрече експлозиите да са атаки и посочи "нарушения на правилата за пожарна безопасност“ и случайна детонация на складирани боеприпаси, предават руските медии.

"Само нарушенията на правилата за пожарна безопасност се считат за основна причина за експлозията на няколко боеприпаса. Няма признаци или доказателства, че това е направено умишлено“, заяви пред ТАСС източник от Министерството на отбраната на РФ.

Москва анексира Крим от Украйна през 2014 г. и го използва като плацдарм за пълномащабното си нахлуване през февруари. Но ако Украйна наистина е ударила базата, това ще отбележи ескалация на войната като първата известна голяма атака срещу руски военен обект в Крим.

От стратегическа гледна точка удар срещу самолетите във въздушна база в Крим биха подпомогнали значителна украинска контраофанзива към южния град Херсон, но също така повдига въпроса как ще отговори Русия, пише изданието, като припомня, че миналия месец бившият президент Дмитрий Медведев отправи апокалиптични предупреждения за ответни действия на Русия, ако Крим бъде нападнат. Москва отрича да са загубени самолети.

Министерството на отбраната на Украйна отбеляза във Facebook, че не може да провери причината за експлозиите, "но отново обръща внимание на правилата за пожарна безопасност и забраната за пушене на несертифицирани места“. В текста се добавя: "Не можем да изключим, че окупаторите "случайно“ ще намерят някои характерни "отличителни знаци“, "визитна картичка“ или дори "ДНК“.

От там също така написаха в Twitter: "Министерството на отбраната на Украйна би искало да напомни на всички, че присъствието на окупационни войски на територията на украинския Крим не е съвместимо с високия туристически сезон“.

Превод и редакция: Иван Христов