Говорителят на Европейската комисия Ариана Подеста заяви, че Полша все още не е направила достатъчно, за да осигури демократичния принцип на независима съдебна система, предава Associated Press.

Напрежението между Полша и изпълнителната власт на Европейския съюз се увеличи тази седмица, след като лидерите на консервативната управляваща партия в Полша обвиниха Брюксел, че не изпълнява задълженията си към Варшава и заплашиха с ответни мерки, припомня агенцията.

Твърди се, че Европейската комисия е блокирала милиарди евро от Полша за възстановяване от пандемията на основата на твърдения, че правителството във Варшава нарушава демократичните норми.

ЕС е особено обезпокоен от реорганизацията на националната съдебна система от страна на полското правителство и дисциплинарното наказание на съдиите.

Лидерът на управляващата партия "Право и справедливост“ Ярослав Качински заяви, че е несправедливо Европейската комисия да блокира пари по време на войната в Украйна в момент, когато Полша приема най-много украински бежанци.

Превод и редакция: Иван Христов