Представители на Републиканската партия на САЩ във вторник остро разкритикуваха решението на Федералното бюро за разследване (ФБР) да претърси имението на бившия президент Доналд Тръмп във Флорида, някои дори сравниха инцидента с действията на Гестапо. Подборка от изявления на съпартийци на бившия държавен глава публикува The Washington Post.

Републиканците обявиха, че подобни обиски могат да се извършват само при "диктатура“ и в "бананови републики“, "страни от третия свят“. И така, един от видните републиканци, сенатор Рик Скот (от Флорида), заяви, че федералното правителство "е тръгнало по пътя на Гестапо“.

Освен това, отбелязват авторите на статията, дори републиканците, които на моменти се дистанцираха от Тръмп, "подкрепиха предположенията на бившия президент за политически мотивирано разследване“. Бившият вицепрезидент Майк Пенс посочи, че "има необходимост от премахване на пристрастията от Министерството на правосъдието“, което контролира ФБР. Губернаторът на Вирджиния Глен Йънгкин осъди "шокиращия ход на Министерството на правосъдието и ФБР“, и написа в Туитър: "Политически мотивираните действия нямат място в нашата демокрация“.

Лидерът на малцинството в Камарата на представителите на САЩ Кевин Маккарти (републиканец от Калифорния) заяви в понеделник, че ако членовете на неговата партия спечелят мнозинство в долната камара на законодателния орган след изборите през ноември, той ще започне разследване на действията на Министерството на правосъдието. Конгресменът призова главния прокурор Мерик Гарланд да "освободи календара си“ и да започне да подготвя документите, послужили като основа за претърсването. "Демократите повишават данъците ви и след това изпращат ФБР да претърси къщата ви“, написаха в Туитър републиканците от правния комитет на Камарата на представителите.

Изданието цитира и думите на един от политическите технолози на Републиканската партия, който е загрижен какво може да се случи в бъдеще. "Ако президентът бъде съден за престъпления, извършени по време на управлението, аз съм много загрижен, че в тази страна може да избухне гражданска война“, предположи анализаторът.

Превод и редакция: Иван Христов