Китай ще продължи да полага максимални усилия за мирно обединение с Тайван, но не обещава да се откаже от използването на сила и си запазва правото да предприеме всички необходими мерки. Това се посочва в бялата книга "Тайванският въпрос и обединението на Китай в нова ера“, публикувана в сряда от Службата по въпросите на Тайван към Държавния съвет на Китайската народна република и Пресслужбата на Държавния съвет, съобщава Xinhua.

"Готови сме да създадем широко пространство за мирно обединение, но няма да оставим място за никаква форма на сепаратистки дейности, целящи "независимост на Тайван“, се казва в документа, цитиран от държавната агенция.

"Готови сме да продължим да работим искрено и да полагаме всички усилия за мирно обединение, но не обещаваме да се откажем от използването на сила, запазваме си правото да предприемем всички необходими мерки“, се казва в бялата книга. "Това е насочено главно към намесата на външни сили и изключително малкия брой привърженици на "независимостта на Тайван“ и тяхната сепаратистка дейност. Това по никакъв начин не е насочено срещу тайванските ни сънародници“, се казва в публикацията.

Освен това се отбелязва, че "използването на сила би било последното средство в ситуация, в която няма друг избор“.

Действията на Тайван

Както се отбелязва в бялата книга, действията на Демократическата прогресивна партия (управляващата партия на Тайван) "застрашават мира и стабилността в Тайванския проток, подкопават перспективите и стесняват пространството за мирно обединение“.

"Действията на Демократичната прогресивна партия, насочени към "независимост“, доведоха до напрежение между двете страни на Тайванския пролив, застрашиха мира и стабилността в Тайванския пролив, подкопаха перспективите и намалиха пространството за мирно обединение“, се казва в документа , цитиран от агенция Синхуа. "Това е пречка, която трябва да бъде премахната, за да се придвижи процесът на мирно обединение“, се подчертава бялата книга.

В документа се посочва, че "външни сили насърчават и стимулират провокативните действия на сепаратистките сили, защитаващи "независимостта на Тайван“, което увелава напрежението и конфронтацията в района на Тайванския пролив, подкопавайки мира и стабилността в Азиатско-тихоокеанския регион“. "Това не само противоречи на основните мирновременни тенденции, развитие и взаимноизгодно сътрудничество, но и противоречи на очакванията на международната общност, стремежите и надеждите на народите по света“, се отбелязва в изданието.

На 4 август китайските въоръжени сили започнаха мащабни военни маневри с ракетни стрелби в шест акватории около Тайван. Те започнаха ден след приключването на посещението в Тайпе на председателя на Камарата на представителите на САЩ Нанси Пелоси, което предизвика остра реакция от страна на Пекин.

Тайван се управлява от собствена администрация от 1949 г., когато останките от силите на Гоминдана, водени от Чан Кайши (1887-1975), бягат на острова, след като са победени в гражданската война в Китай. Оттогава Тайпе запазва името, знамето и някои други атрибути на бившата Китайска република, които са съществували на континента преди комунистите да дойдат на власт. Официален Пекин смята Тайван за една от провинциите на КНР.

Превод и редакция: Иван Христов