През 1539 г. френският крал Франциск І въвежда френския език като официален в страната.

На тази дата през 1920 г. е подписан е Севърският мирен договор в парижкото предградие Севър, между държавите победителки в Първата световна война 1914–1918 г. и Османската империя. През 1913 г. с подписването на мирния договор в Букурещ е сложен край на втората балканска Междусъюзническа война.

2014 г.

В Япония са отменени 800 полета и са евакуирани над половин милион човека поради връхлитащия тайфун "Халонг“, който още в началото взима няколко жертви.

2014 г.

В техеранското летище Мехрабад в Иран се разбива при опит за излитане самолет Антонов Ан-140 на компания Taban Air. Всичките 40 пътници и 8-членният екипаж загиват.

2013 г.

В Москва стартира 14-тото Световното първенство по лека атлетика от 10 до 18 август.

2012 г.

Мохамед Макриф е избран за временен президент на Либия.

2011 г.

Министърът на външните работи на Турция Ахмет Давутоглу издига уптиматум пред президента на Сирия Башар ал-Асад да прекрати силовите акции срещу мирното население и да насрочи точна дата за парламентарните избори. В противен случай Турция ще го обяви за нелегитимен, както направи с Муамар Кадафи.

2001 г.

Кралят на Камбоджа Нородом Сианук подписва закон за създаването на Международен трибунал за престъпленията на режима на Червените кхмери.

1990 г.

Дванадесет арабски държави гласуват да се противопоставят на Ирак с военна сила.

1990 г.

Космическият кораб “Магелан" достига Венера след 15 месечно пътуване.

Сондата Магелан е изстреляна на 4 май 1989 г. и достига до Венера на 10 август 1990 г. Мисията подпомага изучаването на формите на релефа, тектоничните процеси, ерозията, химическите процеси и вътрешната структура на Венера. “Магелан" показва на учените планета от земен тип, но с различна тектонична структура. Повече от 85% от повърхността на Венера е покрита от вулканични потоци, остатъци от силно деформиран планински пояс. Заедно с високата повърхностна температура (475°C) и високото атмосферно налягане (92 бара), липсата на вода прави ерозията значително бавен процес и повърхностните забележителности могат да съществуват стотици милиони години. Космическият кораб “Магелан" на NASA приключва своята успешна мисия на планетата Венера, след като му е подадена команда да се гмурне в плътните атмосферни слоеве на планетата на 11 октомври 1994 г. Апаратът картографира 98% от повърхността и събира много данни за планетата.

Тъй като Венера е покрита от много плътна непрозрачна облачна покривка, е невъзможно да бъдат използвани конвенционалните оптични камери за получаване на изображения на повърхността. Затова “Магелан" използва изключително сложен радар за създаването на много точна и детайлна карта на планетата през тези четири години на орбита – от 1990 до 1994 г. След приключването на тази част от мисията, “Магелан" създава глобална карта на гравитационното поле на Венера. Контролът на полета тества и нова маневрираща техника, в която се използва атмосферата на планетата за забавяне или насочване на кораба.

1921 г.

Франклин Делано Рузвелт е почти изцяло парализиран от пристъп на полиомиелит. Успява да се пребори с болестта и през 1932 г. печели президентските избори в САЩ. Той е единственият президент в историята на САЩ, заемал този пост четири пъти - до смъртта си през 1945 г.

1920 г.

Подписан е Севърският мирен договор в парижкото предградие Севър, между държавите победителки в Първата световна война 1914–1918 г. и Османската империя. Чрез договора се узаконява териториалното разпокъсване на Османската империя. Североизточните райони на Турция преминават към Армения. В югоизточните й части се предвижда създаването на кюрдска държава под протектората на Англия. Върху Босфора и Дарданелите се установява международен контрол. Южната част на Мала Азия е разделена между Франция и Италия на сфери на влияние. Договорът отново потвърждава действието на режима на капитулациите. Това, както и наложеният външен финансов контрол, засилва възможността за намеса на западноевропейските държави във вътрешния живот на Турция. Договорът задължава Турция да намали своите въоръжени сили на 50 000 души. Кемалистката националноосвободителна революция довежда до ревизирането на Севърския мирен договор на Лондонската конференция (1921 г.). Той окончателно престава да действа след подписването на Лозанския мирен договор през 1923 г.

1913 г.

С подписването на мирния договор в Букурещ е сложен край на втората балканска Междусъюзническа война. България претърпява поражение от бившите си съюзници Гърция, Сърбия, Черна гора, Румъния и е принудена да се лиши от много свои територии, някои от които никога повече не влизат в пределите на българската държава.

1846 г.

Основан е Смитсъновия институт. Това е голям научно-изследователски център и най-големият музеен комплекс в света - включва 16 музея и галерии с над 142 млн. експоната и националния зоопарк. Изграден е със средства, завещани на САЩ от британския учен Джеймс Смитсън (1765-1829) с цел да се "умножава и разпространява познанието".

1833 г.

Възниква Чикаго. В началото Чикаго е малко селце на име Уинди сити с не повече от 200 жители.

1792 г.

По време на Френската революция над 1000 души са убити, когато тълпата превзема двореца Тюйлери в Париж и избива швейцарската гвардия. Крал Людвиг ХVІ е арестуван, монархията е премахната. Великата френска революция се води в годините между 1789 – 1799 г. Чрез революцията се осъществява промяна на политическата и обществена система в страната. По време на революцията Франция е трансформирана от абсолютна монархия в република. В продължение на десетте години на революция политическата и социална система, утвърдена във Франция в годините преди 1789 г., е последователно заменяна с различни управленски режими. Въпреки че нито един от режимите не просъществува повече от 4 години, всички те дават отражение върху формирането на новата политическа система във Франция. Сред утвърдените инициативи на управлението са обособяване на редица законопроекти за установяване на правата на гражданите, налагане на законова равнопоставеност между жителите на страната, преобразуване на държавната администрация и законовия кодекс. Много от тези изменения в държавното управление са възприети и в други европейски страни.

1675 г.

Положен е основният камък на Кралската обсерватория в Гринуич, Южен Лондон, създадена по заповед на крал Чарлз II, за да се задълбочат познанията за звездите за нуждите на корабоплаването.

1539 г.

Френският крал Франциск І въвежда френския език като официален в страната. Той заповядва всички документи да се съставят на френски език, а не както до тогава - на латински.

На тази дата са родени:

1960 г.

Роден е Антонио Бандерас - испански актьор. Първоначално участва в телевизионни филми и театрални постановки. Първата му роля в киното е във филма на П. Алмодовар “Лабиринт на страстта" (1982 г.), след което става един от любимите актьори на известния режисьор и изпълнява главни роли в много филми на Алмодовар: "Матадор" (1986 г.), "Жени на ръба на нервна криза" (1988 г.), "Ела, завържи ме!" (1989 г.). През 1992 г. е поканен да работи в САЩ. Първата роля, с която прави впечатление в Холивуд, е тази от филма "Филаделфия" (1993 г.). През 1995 г. участва в хитовите филми "Атентатори", "Не разговаряй с непознати", "Десперадо", донесли му световна слава. Бандерас участва още във филмите: "Евита" (1996 г.), "Маската на Зоро" (1998 г.), "Тринадесетият воин" (1999 г.), "Първороден грях" 2001 г., "Деца шпиони-2" (2002 г.), "Фатална жена" (2002 г.), "Имало едно време в Мексико" (2003 г.).

1913 г.

Роден е Волфганг Паул - германски физик. Той учи физика в Берлинския университет, където е повлиян от Ханс Копферман, специалист по структура на спектралните линии и ядрените моменти. Двамата работят заедно 16 години. Паул защитава докторат върху определянето на ядрените моменти на берилия в началото на Втората световна война. Професор е в Бонския университет и директор на Физическия институт от 1952 г. Разработва нови методи и инструменти в областта на спектроскопията с висока точност (т. нар. йонен уловител). Консултант е от 1959 г. и директор на Отдела по ядрена физика (1964-1967 г.) в Европейската организация за ядрени изследвания (ЦЕРН) в Женева. Работи в областта на неутронната физика. Обявява се против ядреното оръжие. През 1957 г. е един от "Гьотингенските осемнадесет" (водещи германски физици, които отказват да работят за усъвършенстване на оръжейното производство и са против ядреното въоръжаване на германската армия). Получава Нобелова награда за физика през 1989 г., заедно с Х. Дж. Демелт.

1912 г.

Роден е Жоржи Амаду - бразилски писател, общественик, член на Бразилската литературна академия (1961 г.), член на Световния съвет за мир. В първите си романи епопеи "Какао и кръв" (1933 г.) и "Пот" (1934 г.) почти документално отразява класово осъзнаване на работниците. В цикъла "Романи за Баиа", използвайки фолклора на бразилските негри, поетизира живота и борбата на бедняците: "Жубиаба" (1935 г.), "Мъртво море" (1936 г.) и др. В средата на 30-те години на ХХ в. участва в борбата на Национално-освободителния алианс. След като полк. Варгас установява диктатура (т. нар. "режим на черните полковници"), Амаду е арестуван (1937-1938 г.), а по-късно емигрира в Аржентина (1941-1942 г.). Пише биографични книги за поета романтик А. Кастро Алвис и ръководителя на Бразилската компартия Л. К. Престес, дилогията: "Безкрайните земи" (1943 г.), "Град Илеус" (1944 г.). Депутат е в Националния конгрес (1945 г.). Публикува романа "Червени залези" (1946 г.). От 1948 г. до 1952 г. живее в емиграция (Париж, където е повлиян от творчеството на Жан-Пол Сартър и Л. Бунюел и Москва) . Творчество: роман “Подземията на свободата" (1952 г.), романа "Доня Флор и нейните двама съпрузи" (1966 г., екранизиран от Бразилската телевизия), сборник с повести "Старите моряци" (1961 г.) и "Нощни пастири" (1964 г.) въвежда фолклорни елементи от афро-бразилската култура и фантастични елементи от африканските религиозни практики. Умира на 6 август 2001 г. в Салвадор, Бразилия.

1902 г.

Роден е Арне Тиселиус - шведски биохимик, член на Шведската академия на науките (от 1956 г. неин президент). Лауреат на Нобелова награда за физиология и медицина от 1948 г. През 1938-1968 г. е професор по биохимия и директор на Биохимичния институт. Систематизира методите на електрофоретичните и хроматографските изследвания на високомолекулни съединения. Доказва комплексната природа на белтъчното съсирване на кръвта.Умира на 29 октомври 1971 г.

1874 г.

Роден е Хърбърт Кларк Хувър - американски политик, 31-ият президент на САЩ (1929-1933 г.), републиканец. През 1919-1923 г. ръководи Американската агенция за помощ, а през 1921-1928 г. е министър на търговията. По време на неговия президентски мандат САЩ преживяват “Голямата депресия", пазарът е в стагнация, а икономиката - в колапс. Умира на 20 октомври 1964 г. в Ню Йорк.

1873 г.

Роден е Уилям Ърнест Хокинг - американски философ, представител на персонализма. Професор е в Калифорнийския (1906-1908 г.), в Йейлския (1908-1914 г.) и в Харвардския (1914-1943 г.) университет. Според Хокинг светът е съвкупност от идеални същности - човешки съзнания, които са част от Абсолюта - световно съзнание, благодарение на което е възможна взаимната комуникация между съзнанията. Всяка личност е активно начало, което твори действителност. Същевременно причина за това творчество е Върховната личност, Бог. Обявява ученията, които изключват божеството, за лъжливи. В “Науката и идеята за Бога" (1944 г.) се стреми да докаже, че науката познава само особеното, частното, а всеобщото се постига само в религиозния опит. Според него атеистичният светоглед неизбежно води до съзнанието за безсмислеността на битието и човешкото общество, отказало се от Бога. За идеите на Хокинг е характерна връзката между елементи от субективния и обективния идеализъм. Той умира на 12 юни 1966 г. в Медисън, Ню Хемпшир, САЩ.

1865 г.

Роден е Александър Константинович Глазунов - руски композитор, диригент, общественик и музикален деятел. Учи композиция при Н. А. Римски-Корсаков в Петербургската консерватория. Професор (от 1899 г.) и ректор (1905-1928 г.) на Петербургската консерватория. Започва да се проявява като диригент от 1888 г. Един от най-големите руски композитори, продължаващи традициите на "Могъщата група" и Чайковски. Творчеството му засяга всички области на музиката. Автор е на бляскаво инструментирани 9 симфонии, кантати, сюити, увертюри и др. Довършва заедно с Римски-Корсаков операта "Княз Игор" от Бородин. Умира на 21 март 1936 г. в Париж.

1810 г.

Роден е Камило Бенсо Кавур - италиански държавник, общественик и дипломат на Пиемонт (Сардинското кралство) и Италия от епохата на обединяването и. Идеолог и лидер на буржоазното дворянство и умерено-либералната монархическа буржоазия. Завършва Военната академия в Торино (1829 г.). Заедно с Ч. Балбо основава вестник “Рисорджименто", орган на умереното либерално движение. По време на Революцията (1848-1849 г.) е депутат в парламента. Изпълнява длъжността министър на земеделието и търговията (1850-1852 г.), министър на финансите (1851-1852 г.) и министър-председател на Пиемонт (1852-1861 г.). Вътрешната политика на Кавур е насочена към буржоазни преобразования в икономическата и политическата структура на Пиемонт. Правителството му прокарва и много антиклерикални реформи (преобразува църковното законодателство, разтуря религиозните органи и одържавява имуществото им). Политиката на Кавур помага за развитието на капиталистически отношения в Пиемонт и разширяване на либерално-буржоазния слой. Негова крайна цел е обединението на Италия под егидата на Савойската династия. Чрез ловки дипломатически маневри успява да предизвика Австрия да воюва с Пиемонт (1859 г.). По време на войната прави опит да освободи Ломбардия и Венеция с помощта на Франция, но сепаратисткият договор между Франция и Австрия попречва на плановете му. Благодарение на енергичните действия на Кавур и с помощта на армията на Гарибалди всички италиански земи се обединяват и е провъзгласено Италианското кралство (март 1861 г.), а Кавур става първият министър-председател на Италия.Умира на 6 юни 1861 г.

1792 г.

Роден е Пьотър Александрович Плетньов - руски поет, литературен критик, академик в Петербургската Академия на Науките (1841 г.). Завършва Петербургския педагогически институт. В периода 1942-1849 г. е професор по литература, а през 1840-1861 г. и ректор на Петербургския университет. В годините между 1838-1846 г. издава сп. "Съвременник". Поезията му се развива основно в традициите на В. А. Жуковски, К. Н. Батюшков. Плетньов създава предимно елегии. Автор е на статиите "Бележка за съчиненията на Жуковски и Батюшков" (1822 г.), "Шекспир" (1837 г.), "Чичиков, или “Мъртви души" от Гогол" (1842 г.). Поддържа приятелски отношения с Жуковски, Н. В. Гогол, А. С. Пушкин, който му посвещава романа в стихове "Евгений Онегин". Умира на 29 декември 1865 г. в Париж.

На тази дата умират:

2001 г.

Умира Станислав Йосифович Ростоцкий - руски режисьор. Той е роден на 21 април 1922 г. в Рибинск.От 1952 г. работи в студия "Максим Горки". Темата за руското село и за сложността на човешките взаимоотношения в него присъства във филмите "Земя и хора" (1956 г.) и "Това се случи в Пенково" (1959 г.). Военните му филми преодоляват господстващите клишета и акцентират на формирането и утвърждаването на човешкия характер на фронта и в тила - "Майски звезди" (1960 г.), "На седемте вятъра" (1962 г.), "А утрините тук са тихи …" (1972 г.). Проникването в съкровената същност на човешкия характер, в отстояването на личната позиция на фона на течащия многообразен живот е разкрито убедително в "Ще доживеем до понеделник" (1968 г.), "Белият Бим Черното ухо" (1977 г.). На постоянния си актьор Вячеслав Тихонов посвещава (под псевдонима Степан Степанов) филма портрет "Професия - киноактьор" (1980 г.). Снима екранизации и исторически филми - "Герой на нашето време" (1967 г.), "Ескадронът на летящите хусари" (1981 г.), "И на камъните расте трева" (1986 г.), "Из живота на Фьодор Кузкин" (1989 г.).

1945 г.

Умира Робърт Годар - американски учен. Той е роден на 5 октомври 1882 г. във Вустър, Масачусетс. Директор е на Изследователското авиационно бюро при министерството на ВМФ на САЩ в периода 1942-1945 г. От 1914 г. до 1940 г. получава 83 патента за изобретения в областта на ракетната техника, а след смъртта му на негово име са регистрирани още 131 патента от неговия архив. Опити с кислородно-въглеводородно течно гориво Годар започва през 1920 г., а стендови изпитания с ракетни двигатели с течно кислородно гориво - от 1921 г. През 1926 г. изстрелва ракета с течно гориво (течен кислород и газолин). В следващите години разработва и изпитва редица ракети с течно гориво. Името на Годар носи кратер на обратната страна на Луната.

1706 г.

Умира Фьодор Алексеевич Головин - руски дипломат и държавник, адмирал (1700 г.), граф (1702 г.). Подписва Нерчинския договор с Китай (1689 г.), който открива Китайската империя за руска търговия. Отличава се при обсадата на Азов (1696 г.), придружава Петър Велики при пътуването му на Запад. Заема високи длъжности (гл. адмирал, канцлер, фелдмаршал) и ръководи външната политика на Русия. По времето, когато е канцлер, създава статута на постоянните руски представители (посланици) в чужбина.

За изготвянето на историческата справка на Агенция “Фокус" са използвани следните източници:

Енциклопедия “България" - Издателство на БАН, 1982 г.;

Енциклопедия “Британика" (2004 г.);

Болшая Советская Энциклопедия (1970 г.);

Фамилна енциклопедия “Larousse";

История на Българите - Късно средновековие и Възраждане - Издателство “Знание" ЕООД, Книгоиздателска къща “Труд", 2004 г.;

История на Българите - От древността до края на XVI век - Издателство “Знание" ЕООД, Книгоиздателска къща “Труд", 2003 г.;

История на Българите - Българската дипломация от древността до наши дни - Издателство “Знание" ЕООД, Книгоиздателска къща “Труд", 2003 г.;

История на България по дати - Книгоиздателска къща “Труд", 2003 г.;

Български традиционен календар - БАН, Издателство Вион, 2002 г.;

История на Балканите XIV - XX век - Издателска къща “Хермес", 2002 г.;

Българска военна история - БАН, 1989 г.;

История на войните в дати - Издателска къща “Емас", 2001 г.;

История на Русия - Книгоиздателска къща “Труд", 2002 г.;

История на Османската империя - Издателство “Рива", 1999 г.;

Българска енциклопедия, БАН, Книгоиздателска къща “Труд", 2003 г.;

Исторически бюлетин – на “The New York Times";

Исторически бюлетин – на “The History Channel";

Исторически бюлетин – на “World of Quotes";

Исторически архив на Агенция “Фокус" - отдел “Архив и бази данни" и други.;